Åldersklassen kvittar då Ahtosalo dominerar i sadeln

I fjol blev hon dubbelmästare i U18-kategorin, nu siktar storlöftet Anniina Ahtosalo på en ny FM-gulddubbel. 18-åringen inledde FM-veckoslutet i Borgå med att vara snabbast av alla i tempoloppet.

Storlöftet Anniina Ahtosalo var snabbast i fältet och vann FM-guld i tempoloppet i Borgå.
FM i landsvägscykling inleddes med tempoloppen och där stack en stortalang fram utöver alla andra. 18-åriga Anniina Ahtosalo vann sin första FM-start som idrottare i U23-kategorin och var samtidigt snabbast av alla cyklister damklassen medräknad. Ahtosalo lämnade bakom sig ThriatlonSuomi-duon Tiina Pohjalainen och Minna Koistinen med 15 respektive 52 sekunder på den 27,5 kilometer långa banan.
– Jag överträffade mina förväntningar vilket såklart känns bra, säger Ahtosalo leende efter guldloppet.
Ahtosalo avklarade banan på drygt 39 minuter med en medelhastighet på 42,1 km/h. Före loppet gissade hon att en medelhastighet på 42 km/h kan nås om allt klaffar.
– Inte illa gissat, va? säger Ahtosalo och skrattar hjärtligt.
Ahtosalo trivdes på den dynamiska banan som på grund av sina upp- och nedförsbackar tvingade cyklisterna till tempoväxlingar i stället för att bara mala på med full effekt.
– Det var en kul bana som passade mig bra.
Ahtosalo ställer också upp i lördagens linjelopp på 84 kilometer.
– Då är jag på startlinjen igen. Förhoppningsvis fortsätter samma segertakt. Man kommer ju alltid till tävlingar för att vinna. Banan är ganska teknisk med en liten sandvägsbit och den borde också passa mig bra. Jag väntar med iver, säger 18-åringen.

World Tour

FM-tävlingarna är långt ifrån säsongens höjdpunkt för Ahtosalo. Framtidslöftet har i år tagit ett jättekliv i karriären då hon kört för World Tour-stallet Uno-X Pro Cycling Team och bland annat tävlat i klassikern Paris-Roubaix.
– Det har varit ett stort hopp till World Tour och det finns massor av nytt att lära sig. Man har verkligen märkt klasskillnaden mellan junior- och seniortävlingar, berättar Ahtosalo.

Vad har varit coolast och tuffast hittills?

– Tuffast: backarna. Långa uppförsbackar hör inte till mina favoriter och sådana har jag redan kört många av. Roligast är att få köra i stora klungor och göra taktiska grejer som inte juniortävlingarna bjöd på.
Efter FM-veckoslutet tar Ahtosalo så småningom sikte på sommarens stora etapptävlingar, bland annat Giro d'Italia och Tour of Scandinavia. Mästerskap ska det också bli då Ahtosalo, vars bästa resultat i U18-EM var en femteplats i tempo, deltar i sitt första JEM i U23-kategorin.
En U23-idrottare kammade också hem segern på herrsidan då IK-32:s Markus Knaapi segrade i överlägsen stil. På 40 kilometer var han en dryg minut snabbare än tvåan Riku Övermark och föreningskompisen Markus Auvinen.
Arrangörföreningen Akilles Jaakko Sillankorva och Leevi Kervinen tog hand om silver- och bronsmedaljen i U23-kategorin.
ANDRA LÄSER