Ryssland kan stängas av i fyra år – ryska dopningschefen tror på lång avstängning

Internationella antidopningsbyrån rekommenderas att stänga av Ryssland från all idrott i fyra år på grund av brott mot dopningsreglerna. Jurij Ganus, chef för ryska antidopningsbyrån Rusada, räknar med att så blir fallet.

Jurij Ganus, chef för antidopningsbyrån Rusada. Arkivbild.
En lång rysk avstängning kan bli aktuell om internationella antidopningsbyrån Wada följer rekommendationen i december.
Det skulle bland annat innebära att Ryssland inte får delta i OS i Tokyo nästa år och att S:t Petersburgs värdskap som en av arrangörsstäderna i nästa års fotbolls-EM är osäkert.
Ryssland utestängs också från samtliga VM under den perioden.
Det är den kommitté inom Wada som utreder den ryska dopningshärvan som föreslår det hårda straffet. Rysslands antidopningsbyrå (Rusada) anklagas för att ha försökt dölja fakta och manipulera dopningsdata trots att organisationen hade försäkrat att den skulle lägga alla fakta på bordet för Wada tidigare i år.
Det är Wadas exekutivkommitté som tar beslut i frågan den 9 december.
Om Ryssland stängs av från ytterligare ett OS öppnar dock kommittén för att ryska idrottare, precis som i Pyeongchang 2018, kan få delta under neutral flagg.
– Kommande fyra år sjunker vi ned i en ny fas av Rysslands dopningskris. Fyra år är en lång tid, det är två olympiska spel, säger Ganus till nyhetsbyrån AFP.
Jurij Ganus efterlyser att president Vladimir Putin agerar tydligt i frågan.
– Det finns många problem inom idrotten här, men det värsta och mest tragiska är att våra idrottare har tagits som gisslan på grund av våra idrottstjänstemäns handlingar, säger Ganus.
En avstängning skulle stoppa Ryssland från OS i Tokyo och dessutom göra landets värdskap i fotbolls-EM nästa år osäkert. Wadas exekutivkommitté tar beslut i frågan den 9 december.
ANDRA LÄSER