149 nya fall av covid-19 – presidenten uppmanar till "tre veckor av självdisciplin"

Coronaprov förseglas i en påse och förses med en varningslapp innan de skickas till laboratoriet för analys. Bild: Jeanette Östman/SPT

De flesta nya fallen finns igen i Helsingforsregionen, medan antalet nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt har sjunkit klart. President Niinistö uppmanar till självdisciplin.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar 149 nya fall av coronavirussmitta sedan i går, vilket är mer än hundra färre än dagen innan. På lördagen rapporterades 269 nya fall.

De nya fallen från det senaste dygnet finns bland annat i Helsingfors (+64), Esbo (+17), Vanda (+16), Åbo (+6), Vasa (+6), Kyrkslätt (+3) och Grankulla (+2).

Samtidigt meddelar Vasa stad om att 20 personer kan ha exponerats då en anställd vid Vikinga skola konstaterats smittad. 18 elever och 2 lärare är försatta i karantän.

Incidensen högst i Vasa

Incidensen, det vill säga antalet nya coronafall per 100 000 personer under de senaste 14 dagarna, är nu 41 i Finland. Finlands egen gräns för när ett annat land klassas som riskland går vid 25.

Incidensen för Vasa sjukvårdsdistrikt och Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, där incidensen är som högst just nu, är 231,4 respektive 71,5.

Niinistös tweet om självdisciplin populär

President Sauli Niinistö ordinerar finländarna en treveckorskur av självdisciplin för att få bukt med coronasmittspridningen.

–  Vi orkade på våren. Vi orkar också nu. En treveckorskur i självdisciplin.

Meddelandet delade på han Twitter på lördagen.

Niinistö ska ha inspirerats av Seppo Meri, professor i bakteriologi och immunologi vid Helsingfors universitet, som i fredagens Ilta-Sanomat förespråkade självdisciplin för att få bukt med coronaepidemin.

I artikeln säger Meri att tre veckor av självdisciplin märkbart skulle minska smittspridningen bland finländarna. Meri rekommenderar avstånd, munskydd och god handhygien.

Presidentens inlägg har väckt ett starkt gensvar och har delats och citerats sammanlagt över 300 gånger på Twitter sedan i går.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning