Nya fall av fågelinfluensa i Finland – flera fasaner och en räv har hittats döda

Livsmedelsverket påminner om att all misstanke om fågelinfluensa omedelbart ska anmälas till kommunalveterinären eller länsveterinären. Detta efter att alltfler fall av högpatogen fågelinfluensa bekräftats i Finland.

Livsmedelsverket har beslutat att utvidga den smittade zonen i Janakkala efter att bland annat en räv drabbats av fågelinfluensa. Genrebild.
04.10.2021 21:04
Livsmedelsverket utvidgar den smittade zonen i Janakkala efter att fågelinfluensa nu har konstaterats hos flera fasaner och även hos en räv.
Förra veckan rapporterades att högpatogen fågelinfluensa konstaterats vid en fasangård i Janakkala, och en så kallad smittad zon infördes kring gården. Inom den smittade zonen är det bland annat förbjudet att hålla fjäderfä och andra fåglar utomhus.
De fasaner som nu konstaterats smittade och som dött i sjukdomen fanns på en annan gård i närheten. Också den smittade räven hittades död i närområdet.
Regionförvaltningsverket i Södra Finland kommer att kontakta varje djurhållningsplats för fåglar som befinner sig inom den utvidgade zonen och ge närmare anvisningar.

Smittar sällan till människor

Det är enligt Livsmedelsverket sällsynt men inte helt exceptionellt att fågelinfluensa smittar till räv. Viruset smittar sällan till hundar och katter, men Livsmedelsverket rekommenderar ändå att djuren tvättas noggrant ifall de smutsat ner sig med fågelavföring.
Att en människa skulle smittas av viruset är mycket ovanligt. För att få smittan krävs det vanligen att man varit i nära kontakt med sjuka frilevande fåglar eller fjäderfän.
Det är inte enbart i Janakkala fågelinfluensa påträffats på sistone. Även i Salo, Orimattila och Pargas har fall av det högpatogena H5N8-viruset bekräftats. Livsmedelsverket påminner därför om att all misstanke om fågelinfluensa omedelbart ska anmälas till kommunalveterinären eller länsveterinären.

ANDRA LÄSER