Högt spel av Centern och Socialdemokraterna – Rinne gick till motattack

Regeringskrisen eskalerar, men avgörandet kan dröja ända till onsdag. Sannolikheten för att statsministern ska sitta veckan ut är rätt liten, men med Antti Rinne kan också hela hans regering falla.

Av Centern kräver han beskeden skriftligt.
Centern och Socialdemokraterna spelar ett högt spel i den regeringskris som började med att minister Sirpa Paatero (SDP) tvingades avgå förra veckan för att hon inte hade hanterat statens ägarstyrning med tillräcklig tydlighet i postkonflikten.
Oppositionen krävde redan förra veckan att också statsminister Antti Rinne (SDP) ska avgå. Men medan SFP på måndagen tillkännagav att man, trots en viss kritik, är berett att ge Rinne förnyat förtroende satte sig Centern på tvären.
Centern krävde på måndag kväll att Rinne avgår, men utan att säga det på klarspråk. Efter att ha talat först med riksdagsgruppen på eftermiddagen och sedan med hela partistyrelsen på kvällen ställde sig partiledaren Katri Kulmuni på tröskeln till partikansliets ytterdörr och sade att hon hoppas att SDP drar slutsatserna av att regeringspartnern har tappat förtroendet för Rinne.

Avgörande besked före klockan 14

Om Rinne väljer att tillkännage sin avgång på tisdagsförmiddagen ställs eftermiddagens interpellationsdebatt, klockan 14, in. Men om han avvaktar med beskedet eller säger att han vill fortsätta leda regeringen blir debatten av och åtföljas av en förtroendeomröstning på onsdag.
Om tillräckligt många Centerledamöter då röstar mot regeringens förtroende faller hela regeringen. Inom SDP räknar man, enligt HBL:s källa, med att Centern inte nödvändigt vågar ta den risken.
Om man tar risken och fäller hela regeringen blir det nyval. Får man tro opinionsmätningarna skulle Sannfinländarna ligga klart bäst till för statsministerposten, givet att någon ville regera med dem. SDP skulle knappast platsa i regeringen, men inte heller nödvändigt Centern.
Men alternativt – om Centern i tillräcklig utsträckning stödjer Rinne och om hans regering därmed får riksdagens förtroende på onsdag skulle Centern se fullständigt ryggradslös ut efter en flat manöver att uppmuntra SDP att byta ut bara statsministern, utan att man hade krävt det på klarspråk.
Kulmunis budskap var att Centern har förlorat sitt förtroende för statsministern, men hon sade främst att Finland behöver en funktionsduglig regering och att förtroendet för det måste återställas:
– Vi har ett starkt förtroende för fempartikoalitionen och regeringsprogrammet, men förtroendet för regeringens funktionsförmåga har sviktat.
– Vi hoppas att Socialdemokraterna återställer det.
När hon fick frågan hur det ska gå till och vad det förutsätter upprepade hon att Finland behöver en funktionsduglig och förtroendeingivande regering.

Talade inte klarspråk

Så ni kräver att Rinne avgår, frågade en reporter.
– Vi har behandlat den här frågan, förtroendet för regeringen, i riksdagsgruppen och partistyrelsen. Vi har bett om redogörelser, men de har inte varit vattentätt övertygande. Därför kommer det an på Socialdemokraterna att ta i frågan.
Kulmuni fick följdfrågan om förtroendet återuppstår genom att statsministern byts ut, men gav inte ett entydigt besked utan upprepade i stället att Centern är med på en fortsatt fempartiregering och nuvarande regeringsprogram, och att landet behöver en funktionsduglig regering.
Varför säger ni inte rakt ut att Rinne måste stiga åt sidan, frågade en annan reporter.
– Socialdemokraterna drar förhoppningsvis slutsatsen av den här situationen.
Ytterligare en journalist upprepade frågan om Centern kräver att Rinne ska bytas ut, och fick svaret:
– Centern har begärt utredningar, men de har inte på ett vattentätt sätt lyckats bevisa att all information nu finns tillgänglig, sade Kulmuni och upprepade än en gång fraserna om behovet av en förtroendeingivande och funktionsduglig regering.
Här hänvisade Kulmuni till söndagskvällens krismöte där Rinne informerade regeringspartiernas ordförande om turerna i posthärvan – en facklig tvist där regeringens roll och inblandning fick det hela att eskalera till en regelrätt regeringskris, och det efter att poststrejken var avblåst.
Katri Kulmuni motiverade inte varför hon inte kunde säga rakt ut att Centern kräver att Rinne byts ut. Det skapade bilden av att Kulmuni inte vill att det ser ut som att Centern sparkar Rinne, utan att han själv eller SDP:s beslutande organ ska fatta galoppen och spela med.
Har tappat förtroendet. Partiordförande Katri Kulmuni och gruppordförande Antti Kurvinen säger att Centern inte har fullt förtroende mot statsministern, men man vill ändå fortsätta regera med SDP.

SDP höjer insatsen

Efter ett möte sent på måndag kväll kom Antti Rinne ut från partistyrelsens möte – och kastade bollen tillbaka till Centern.
– I kväll har vi diskuterat situationen, och jag måste konstatera att om min kommunikation kallats otydligt så har Centerns kommunikation varit ännu mer otydlig.
Han sade att han kräver ett tydligt besked – "ja eller nej" – av Centern om partiet är berett att fortsätta regeringssamarbetet med statsministern.
– Och vilka är motiveringarna till att de har den åsikt som de har.
Det här kommer man enligt Rinne att diskutera på tisdagen.
– Efter det kommer jag att bedöma situationer och dra slutsatser vilken vägen framåt är.
SDP:s partisekreterare Anton Rönnholm bedyrade i sin tur att partistyrelsen står enig bakom Antti Rinne.
I en intervju för Helsingin Sanomat sade Rinne senare att han försöker få till stånd ett möte med Kulmuni och Centerns partisekreterare på tisdag morgon för att få ett klart besked – och den informationen vill han ha skriftligt.
På frågan om han har förtroende för Centern svarade Rinne att "han inte tänker ge sig in i den diskussionen."
– Hittills har SDP inte haft något att anmärka på de andra regeringspartiernas eller enskilda ministrars agerande, sade han till tidningen.
Till motattack. Statsminister Antti Rinne säger att han med hänvisning till sitt rättsskydd tydligt behöver få veta om Centern vill regera med honom och vilka motiveringarna till partiets beslut är.
Läs också:
SFP stöder Rinne: "Ingen är ofelbar" (2.12)
Centern kräver Rinnes avgång – på fikonspråk (2.12)
Antti Rinnes motdrag: Kräver besked av Centern om regeringssamarbete (2.12)
Ledare: Centern kräver och velar (2.12)

ANDRA LÄSER