Världsrekord på sjätte försöket med fastlagsbulle på 300 kilo

Bagaren Daniel Granholm har bakat världens största fastlagsbulle. Semlan innehåller 30 kg mandelmassa, 80 kg bulle, 130 kg grädde och 2 kg florsocker. Bild: Jonas Ekströmer/TT

De hoppades slå semmelrekord, och gjorde det med god marginal. Världens största semla väger 300 kilo – dubbelt så mycket som den var planerad att väga.

– Ska man slå rekord är det lika bra att göra det med råge, säger Moses Isik, vd på bageriet Bake My Day.

Moses Isik kunde inte sova något natten till tisdagen. Nervositeten över det stundande rekordförsöket var för stor.

– Vi hade fem misslyckade försök innan, men vi fick till den på sista försöket. Det är ganska häftigt att se, den är lite över 2 000 gånger så stor som en vanlig semla, säger han.

Världens största fastlagsbulle förbereds inför ett potentiellt världsrekord. Bagarna Bogoljub Jovic och Daniel Granholm förbereder degen. Bild: Erik Simander/TT

Målet var att semlan skulle väga 148 kilo, men slutresultatet landade på hela 300 kilo efter en del justeringar i sista minuten. Runt midnatt stod rekordsemlan klar, fylld med 130 kilo grädde och 30 kilo mandelmassa. Bara att grädda degen tog sju timmar i ugn.

Hur smakar semlan?

– Den smakar lika bra som våra vanliga semlor, det är precis samma ingredienser. Problemet är att få med allt i en tugga, det är lite svårare eftersom den är så stor.

För att verifiera rekordet har flera företag hjälpt till att mäta och göra 3D-modeller av semlan, dessutom har man filmat hela tillverkningsprocessen. Materialet ska nu skickas till Guinness rekordbok.

– Det är en hel del formalia för att få vara med, men det känns helt fantastiskt nu, säger Moses Isik.

Rekordsemlan visas upp på Sergels torg i Stockholm under tisdagen och intresset för den har varit stort.

– Det är många kommer förbi och vill smaka. Folk tycker att det är kul, semlor är ju så svenskt det kan bli.

Ska inte bli matsvinn

Det nuvarande världsrekordet innehar en fastlagsbulle på 20 kilo. Inspirationen kom från filmen Tårtgeneralen, där huvudkaraktären bakar världens längsta smörgåstårta.

– Vi kände att det här måste vi också kunna göra. Det var så det började, säger Daniel Granholm, bagare på bageriet Bake My Day. Han beskriver arbetet som "roligt men utmanande".

Bageriet Bake My Day försöker slå Guinness-rekord med att baka världens största semla. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Efter uppvisningen ska den ätas upp, och enligt Daniel Granholm är den lika god som bageriets vanliga semlor.

– Kanske har den lite mer jästsmak än normalt, eftersom det tar lång tid för värmen att gå in. Men den är god såklart, säger han.

Kommer den att gå åt, eller blir det matsvinn?

– Det kommer säkerligen att gå åt, men det är klart att det blir väldigt mycket semla att äta. Skulle något bli kvar kommer vi att skänka det till Stadsmissionen, som även får frukost och fika levererad till sina verksamheter under dagen.

Läs också: Svennar, semlor och bullar

Artikeln har uppdaterats.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning