Snart är det regatta och fest – men varför är det omöjligt att hitta boende i Hangö till helgen?

Den legendariska Hangöregattan, som suger till sig helsingforsare som en svamp, står för dörren. Men boende står inte att hitta.

Hangöregattan samlar folk i alla åldrar. Bilden togs under regattan i fjol.
Inte ett enda ledigt rum. Allt är fullbokat. Så ser det ut inför anstormningen av bilar och tågvagnar som är fulla av helsingforsare som ska till Hangöregattan i helgen.
– Det kan omöjligt finnas bäddplats för alla som dyker upp. Du behöver inte vara statistiker för att räkna ut det.
Det säger Niklas Rosenberg på Villa Maija i Hangö. Det är en av villorna som brukar hyras ut till sommargäster.
De flesta brukar boka boende under Hangöregattan ett år på förhand.
– Senast ska man göra det före julen eller vid nyår. Om man lämnar det till våren är man absolut för sent ute. Efterfrågan är enorm.
Niklas Rosenbergs familj har drivit Villa Maija i Hangö i tio år. Nu renoveras byggnaden.
En annan företagare, Arja Järvilehto håller med. Hon driver Villa Aurora, som har sju rum, med sin man.
– Det har varit samma sak i hundra år. Det är brist på inkvarteringar i Hangö sommartid. Säkert är en av orsakerna att vår säsong är kort. Några stora hotellkedjor har inte varit lockade att investera här.
En gång hyrde turisterna rum hemma hos folk.
– Nu för tiden önskar ingen bo hemma hos någon. Det finns också ett campingområde, men man tar inte gärna tält med sig. Folk har andra krav än förut, säger hon.

Personalbrist

För närvarande genomgår Villa Maija, som är från 1800-talet, en omfattande renovering och tar inte emot gäster. Niklas Rosenbergs familj har drivit övernattningsverksamhet i villan i tio år.
Han konstaterar att det är speciellt vid de olika evenemangen som rummen runt om i staden tar slut.
– Det är samma problem i vilken stad som helst. Om du har över 10 000 personer på väg under en helg skapar det en så stor topp i efterfrågan att det kommersiellt sett inte finns någon möjlighet att möta den. Men det är inte bara vid evenemangen som det är nästan omöjligt att hitta boende. Hela juli är en utmaning.
Arja och Väinö Järvilehto driver Villa Aurora i Hangö. – Ett lite överraskande fenomen är att det finns hemskt mycket avbokningar. De bokar i god tid och sedan avbokar de lätt. Situationen lever från dag till dag, säger Arja.
I år har Arja Järvilehto lagt märke till att restaurangerna har stora bekymmer med att hitta personal. Det har lett till att de inte kunnat ha öppet som vanligt.
– Vissa kvällar har det varit svårt att få ordentlig mat. Pizzerior finns, men alla anser inte att det är ordentlig mat.
Några få söndagskvällar har det varit riktigt illa och Järvilehto har hoppat in.
– Några få gånger har jag gjort mat här. Man måste ju kunna ta hand om gästerna.

"Gärna mer av"

Niklas Rosenberg säger att det finns två orsaker till att juli brukar vara fullbokad.
– Juli är fortfarande den absolut största semestermånaden i Finland, även om det har talats om att den förskjutits till augusti. Det andra har att göra med att vi varje vecka i juli har många trevliga programpunkter, som olika musikfestivaler och tennisveckan.
Han lyfter fram Hanko Sommarfest som ordnades för första gången i år, och som återkommer nästa år.
– Just sådant här skulle jag gärna ha mer av. De hade valt en bra tidpunkt, veckan innan midsommar. Hangö stad och alla företagare har aktivt försökt bredda säsongen så att man tidigt i juni, och varför inte tidigt i maj, får flera gäster.
Så här ser Villa Maijas fasad ut i vanliga fall. Men just nu renoveras byggnaden. Tullchefen Frans von Haartman lät bygga villan 1888.
Hans önskemål är att beslutsfattarna skjuter upp skolstarten.
– Nu är det bara så att när skolorna börjar så slutar familjerna bums att resa runt i Finland. Varför inte göra som i Estland och börja senare? Det skulle göra gott inte bara för Hangö utan för andra sommarstäder.
Rosenberg berättar att Villa Maija kommer att ta emot gäster på nytt för säsongen 2023. Då kommer man att ha sex lägenheter.
Renoveringen, som görs i samråd med bland annat Museiverket och Hangö stads byggnadstillsyn, startade i höstas.
– Villan är ett skyddat objekt som de flesta andra villorna i Badhusparken i Hangö.

ANDRA LÄSER