Matthew drar in över USA

Hundratals har dött efter orkanen Matthews framfart på Haiti. Nu drar cyklonen in över USA där miljontals uppmanas att lämna sina hem. Tusentals har uppsökt härbärgen under natten.

Vågorna slår in på Singer Island utanför Florida när orkanen Matthew närmar sig.
Dödstalen efter orkanen Matthew stiger kraftigt i Haiti. 572 människor har nu enligt Reuters omkommit efter cyklonen, som har dragit vidare mot Florida i USA. Delstaten har öppnat 147 härbärgen där 22 361 personer som lämnat sina hem nu befinner sig, enligt SERT, Floridas kriscenter. Tre miljoner amerikaner har uppmanats att evakuera.
– Sedan i går kväll har vi 1 292 personer boende i härbärgen här. Det är fortfarande starka vindar, men det börjar bli bättre. Det är Röda Korset som ger grönt ljus när de som bor i härbärgena får åka hem igen, säger Eric Flowers, kommunikatör vid polismyndigheten i Indian River County i Florida till TT.

Undantagstillstånd

Orkanstyrkan har skrivits ner från klass fyra till klass tre, vilket fortfarande är en mycket stark orkan. 300 000 hushåll rapporteras vara utan ström. Under dagen beräknas orkanen dra norrut och drabba delstaterna Georgia och South Carolina. President Barack Obama har utlyst federalt undantagstillstånd för samtliga tre delstater.
Ingen omfattande skada har rapporterats i Palm Beach och andra samhällen i södra Florida där stormen blåst omkull träd och kraftledningar tidigare under kvällen, enligt lokala medier.
– Det är mörkt ute och jag kan höra vinden och regnet som börjat. Gatorna är tomma, så det är som en spökstad, sade Naki Carter, som befinner sig Palm Beach i Florida till TT under torsdagskvällen lokal tid.
– Jag skulle säga att det är oroligt här. För vi vet helt enkelt inte hur hårt orkanen kommer att slå. Vi hoppas på det bästa, men förväntar oss det värsta, fortsatte hon.

Djuren orkansäkras

Naki Carter arbetar vid Palm Beach Zoo, där man i flera dagar förberett sig för att sätta djuren i säkerhet i betongbyggnader där fönstren täckts med plank.
– Alla våra 550 djur är i säkerhet. De flesta är väldigt lugna, men vissa är lite oroliga då de kan känna att de flyttats, säger hon och tillägger att intresset från allmänheten om djurens välbefinnande varit stort.
Orkanen Matthew kommer antagligen att slå mot Floridas östkust med förödande kraft, uppger det nationella orkancentret NHC. Men centret varnar för att vindarna kan vara kraftiga långt in i landet.
Över 300 människor har dött i spåret av orkanen på Haiti, och myndigheterna befarar att dödstalet ännu kommer att stiga.
"Boende i mobila hem (exempelvis husvagnar och husbilar) under evakueringsorder måste lyda", skriver NHC.

"Katastrofalt"

Haiti har drabbats mycket hårt av Matthew. Utöver att minst 339 personer har dött, har mer än 29 000 hem förstörts och 20 000 har tvingats lämna sina hem. Interimpresidenten Jocelerme Privert flög över de drabbade områdena för att få en uppfattning om skadorna.
– Det vi såg genom flygplansfönstren var verkligen katastrofalt, sade han vid en presskonferens, enligt Miami Herald.
Unicef beskriver situationen som allvarlig.
– Ju mer information vi får, desto större verkar behoven vara i Grand'Anse i söder där skadorna är värre än befarat, säger Cornelia Walther vid FN:s barnfond Unicef, till TT.
Unicef har lyckats nå södra ön med nödsändningar. Tillsammans med myndigheter och andra organisationer håller man nu på att kartlägga behoven.

Barn drabbas

– Jordbruket är praktiskt taget borta, träden är borta och tillgången till rent vatten är ett fortsatt problem, säger Cornelia Walther.
1,2 miljoner människor beräknas ha påverkats, hälften av dem är barn. Organisationen Hoppets stjärna, som har medarbetare på plats, skriver i ett pressmeddelande att samtliga sju skolor de ansvarar för har fått omfattande skador. Flera av dem har återuppbyggts tidigare, efter jordbävningen på Haiti 2010.
Jordbävningen, som var den kraftigaste landet upplevt på 200 år, dödade över 200 000 personer och följdes av ett utbrott av kolera. Ungefär en och en halv miljon människor skadades eller tvingades lämna sina hem. Sjukhus, skolor och byggnader förstördes och arbetet med att reparera skador efter jordbävningen har pågått sedan 2010.
Orkanen har orsakat massiva skador på Haiti där man befarar att återhämtningen kan bli svår.
ANDRA LÄSER