Basketherrarna spelar för en gynnsammare VM-lottning

Finlands basketlandslag fick sig i höst en fjäder i hatten då man som första europeiska lag tog en plats i VM 2023. I det avslutande kvalmatchfönstret står en gruppseger och tunga världsrankningspoäng på spel.

Förbundskapten Lassi Tuovi har möjligheten att leda basketlandslaget till en gruppseger i VM-kvalet.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
15.02.2023 15:00
Hösten 2022 var alla tiders för det finländska herrlandslaget i basket. Bara dagar före EM-turneringen skrev man ett stycke finländsk baskethistoria då man för första gången tog sig vidare till ett VM via kvalet. Som första europeiska landslag, dessutom.
Veckorna därpå tjusade Lauri Markkanen och resten av det blåvita landslaget EM-publiken och gick till en likaså historisk kvartsfinal där det efter en tuff kamp blev stopp mot blivande Europamästaren Spanien.
Fem månader och ett par VM-kvalmatcher senare ser förbundskapten Lassi Tuovi fortfarande effekten av EM-succén.
– Det har varit fint att följa hur våra spelare spelat. Många av dem gör en riktigt bra säsong. Jag har på känn att vi har en formstark trupp på benen, säger Tuovi inför den stundande VM-kvalavslutningen runt det sista veckoslutet i februari.
Åtta av de femton uttagna spelarna medverkade i höstens EM-lag med nya kaptenen Sasu Salin som den stora ledaren i NBA-stjärnan Lauri Markkanens frånvaro.

Gruppseger och rankningspoäng på spel

Inför de två avslutande kvalmatcherna har Finland till och med en gruppseger inom räckhåll. Tyskland (8 segrar–2 förluster) toppar gruppen före Finland (8–2) medan Slovenien (7–3) flåsar tätduon i nacken.
Finland möter redan utslagna Israel nästa veckas fredag och avslutar sedan sitt framgångsfyllda VM-kval mot Tyskland på hemmaplan den 27 februari. Matchen mot Tyskland kommer avgöra vem som vinner gruppen. Om Finland förlorar sina återstående matcher kan man trilla ner till en tredjeplats.
Blir det två segrar, två förluster eller en av båda kommer också det påverka Finlands slutliga position i världsrankningen inför VM-grupplottningen som sker i Manila, Filippinerna den 29 april.
Före de sista kvalomgångarna har 17 av 32 VM-platser delats ut och Finland är tia då man jämför lagens världsrankning. På den officiella världsrankningen är Finland 24:a.
De 32 lagen som är klara för VM delas i Manila upp i fyra lottningskorgar. I vilken korg Finland slutligen hamnar beror på vilka lag som till slut kvalar in till VM-turneringen som spelas i Filippinerna, Japan och Indonesien i månadsskiftet augusti-september. Finlands världsrankning just nu pekar försiktigt på en plats i den tredje lottningskorgen.
Coach Tuovi stirrar förstås inte sig blind på rankningar.
– Utgångsläget är att vi spelar om gruppsegern och jagar revansch mot Tyskland (förlust med 80–94 senast). Man kan alltid sträva uppåt och varje match påverkar rankningen, säger han.

Finlands trupp till VM-kvalmatcherna mot Israel och Tyskland

Alexander Madsen (AEK Aten), Mikael Jantunen (Basket Treviso), Elias Valtonen (Rostock Seawolves), Sasu Salin (Lenovo Tenerife), Topias Palmi (SCMU Craiova), Edon Maxhuni (Crailsheim Merlins), Henri Kantonen (Karhu Basket), Ilari Seppälä (Saint-Chamond), Daniel Dolenc (Karhu Basket), Alex Murphy (Levanga Hokkaido), Remu Raitanen (CB Albacete), Shawn Hopkins (SCMU Craiova), Aatu Kivimäki (Tigers Tübingen), Max Besselink (BC Göttingen), Severi Kaukiainen (Karhu Basket).
Förbundskapten: Lassi Tuovi.
Återstående matcher: 24.2 Israel-Finland (14.30), 27.2 Finland-Tyskland (18.30).

ANDRA LÄSER