Analys: Danmark aldrig med i turneringen

Förhoppningarna fanns att det danska laget och framför allt spelarna skulle vakna till liv då det gällde som mest. Men i stället för att resa sig på nio blev Danmark liggande på gräsmattan i Doha och åkte ut ur turneringen med dunder och brak då Australien, inte alls orättvist, vann matchen med 1-0.

God natt Danmark! Mathew Leckie gör mål och Danmarks VM är över.
SportJonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
30.11.2022 19:15 UPPDATERAD 30.11.2022 19:17
Det var felvänt, det var hafsigt, det var tempofattigt och framför allt var det nervöst och ängsligt. Danmark kom fel i turneringen från första början och det det flyt som kännetecknat lagets spel före EM-slutspelet, under EM-slutspelet och efter EM-slutspelet var som bortblåst. Landslagstränaren Kasper Hjulmand försökte rotera, försökte med olika spelsystem och försökte blåsa liv i laget. Men den hunger och glädje som förknippats med Danmark infann sig aldrig i öken-VM.
Efter en hyfsad start mot Australien i ödesmatchen sjönk danskarna successivt ihop då australierna efter 25-30 minuter insåg att detta Danmark inte hade mycket gemensamt med det Danmark som höll jämna steg med både Belgien och England i EM för ett och ett halvt år sedan.
Simon Kjær kunde inte spela heller mot Australien och mittbackskaptenens ledarskap och uppspel saknades. Viktiga Thomas Delaney kunde bara medverka i premiären mot Tunisien innan hans turnering var över. Spelmotorn Christian Eriksen försökte men fick inte ut sitt bästa kunnande. Svårt att peka ut en enda dansk som överpresterade. Eller rättare sagt omöjligt för ingen överpresterade. Däremot underpresterade de allra flesta och mera än så krävs inte för att ett gruppspel ska bli pannkaka.
Att det inte skulle bli Danmarks VM eller match stod klart efter en timmes spel då Mathew Leckie gjorde 1-0 till Australien. Målet var på något sätt symtomatiskt för Danmarks VM. Skottet gick mellan benen på Joakim Mæhle och Kasper Schmeichel var chanslös. Mæhle hörde till Danmarks bästa i EM, i VM var han bara en i den gråa mängden som på torsdagen återvänder hemåt med besvikelsens bittra smak i gommen. Förmodligen med en kollektiv känsla i kroppen som säger att man sumpade en riktig chans i Qatar.
Australien slog Tunisien och Danmark och förtjänar platsen i åttondelsfinalen. Inställningen och hjärtat har funnits där hela tiden. Stoltheten också. Och hunger brukar bita på klass. Det fick Danmark erfara på onsdagen.
Danmark gjorde ett mål i VM. Och släppte in tre. Och känslan av att något var fel hela vägen är svår att skaka av sig.

VM, grupp D:

Tunisien-Frankrike 1-0
Australien-Danmark 1-0
Frankrike och Australien vidare till åttondelsfinal.

ANDRA LÄSER