I Ukraina mötte Ralf Sirén den fiende han är utbildad att kriga mot

– Jag var med om gruvligt hemska saker, men såg också godhet och hjälpvilja som jag aldrig upplevt förr. Ralf Sirén var den första frivilliga finländaren som anslöt sig till Ukrainas armé efter att den ryska invasionen inleddes. Som plutonchef hade han som mest 15 finländska underlydande.

Ralf Sirén åkte till fronten i Ukraina. HBL har träffat honom i Helsingfors. – Folk har koncentrationssvårigheter, ångest och mardrömmar eller tycker det är svårt att finna mening med ett normalt liv, säger han om sina vänner som återvänt.
Maria Gestrin-Hagnermaria.gestrin-hagner@hbl.fi
19.02.2023 06:41 UPPDATERAD 19.02.2023 13:42
För snart ett år sedan fattade Ralf Sirén ett beslut som skulle sätta eviga spår i honom. Ryssland hade precis inlett sin invasion i Ukraina och Sirén, som ett halvt år tidigare å tjänstens vägnar hade flyttat från Helsingfors till Rotterdam, bestämde sig för att dra ut i krig för att hjälpa Ukraina.
I Finland är Sirén, 31, löjtnant i reserven och utbildad plutonchef vid Nylands brigad. Sirén är i dag tillbaka i Helsingfors. HBL träffar honom hemma i hans kök. Han dukar fram te och börjar berätta sin historia.
Bara några dagar efter krigsutbrottet stegade han in på ett rekryteringskontor i den västukrainska staden Lviv. Han var den trettonde utlänningen som anmälde sig i den ukrainska försvarsmaktens tjänst.

ANDRA LÄSER