Sportlovet lockar till uteaktiviteter – här kan du åka skridskor i huvudstadsregionen

Havsisarna är inget att lita på en blöt vinter som denna. Men den som vill glida ut på isen och öva på piruetter har ändå en hel del isbanor att välja på i huvudstadsregionen. Städerna gör sitt bästa för att hålla hockeyrinkar och konstisbanor i åkbart skick under sportlovet.

Jonas Hannus med sönerna Jerry och Melvin inleder sportlovet med en skridskotur vid Isträdgården i Hagalund.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
22.02.2023 05:00
Vilken skridskobana som är öppen och var isen är i bra skick kan man behändigt kolla på Utemotionskartan, en webbtjänst som städerna i huvudstadsregionen gemensamt upprätthåller. Här hittar man förutom naturisar och konstisbanor även de preparerade skidspåren i regionen.
Inför sportlovet var hälften av skridskobanorna på kartan gröna, vilket betyder att de är öppna och i åkbart skick, medan de svarta isbanorna är stängda på grund av isbrist. De flesta ”gröna” isbanorna ligger i Esbo och Vanda.
– Vill man åka på prima is så lönar det sig att välja en konstisbana. I Esbo har vi elva konstisbanor i idrottsparker och utöver dem finns 66 naturisbanor runtom i stan, de ligger oftast i anslutning till en skola. Vi gör vårt bästa för att sätta alla skridskobanor i åkbart skick under sportlovsveckan, säger underhållschefen Jussi Aihio på Esbo stad.
Helsingforskartan är till stora delar svart ännu i början av sportlovet, öppna skridskobanor finns bara i Drumsö idrottspark, Busholmens idrottspark, på Braheplan, i Kottby idrottspark, Bocksbacka, Västerkulla och Botby gård.
 – Alla naturisbanor är tyvärr inte i prima skick ännu. Det regniga vädret under förra veckan har tärt hårt på en del isbanor, speciellt de som ligger nära havet i de södra stadsdelarna. Min uppfattning är att isarna är i ganska bra skick på axeln Alberga–Dalsvik och överallt norr om den linjen i Esbo. Men ju längre köldgraderna håller i sig desto fler skridskobanor kan vi öppna igen, säger Jussi Aihio.

66 banor att slipa

Under sportlovsveckan är det ingen som håller semester vid Esbo stads idrottstjänster, då ser man till att isbanor och skidspår är i så bra skick som möjligt. Jussi Aihio ser till att underleverantörer och stadens egen personal skickas ut till de rätta adresserna varje dag.
– Esbo är en stor stad med många invånare, och skridskoåkning är en uppskattad hobby bland många Esbobor. Jag kan inte peka ut någon isbana som skulle vara populärare än de andra. ”Byns egen skridskobana” brukar vara den allra viktigaste för stadsborna, oberoende av i vilken stadsdel de bor, säger Jussi Aihio.
Skridskobanan vid Juvamalmen i norra Esbo ligger spegelblank efter att Mikael Tuovinen har slipat och spolat den med vatten flera varv. – Det största jobbet var att ploga bort all snö som hade fallit under veckoslutet, säger Tuovinen, som underhåller Esbo stads utemotionsplatser.
Vid Juvamalmens isbana norr om Ring III håller Mikael Tuovinen och Tommi Airaksinen på att hyvla och spola isen vid lunchdags på måndagen.
– För att vara en utomhusbana börjar isen här vara i riktigt bra skick. Vi har ägnat förmiddagen åt att ploga bort snön som föll under veckoslutet och sedan har vi hyvlat bort det slitna lagret av is och sprutat ut ett tunt laget vatten på isen, förklarar Tommi Airaksinen.
Som tidigare hockeyjuniorer vet männen vad de talar om, det är till nytta att ha egen erfarenhet av hur en bra skridskois ska kännas under handsken, eller skridskon.
– Att det finns vita sprickor inne i gör sedan inget, det uppstår alltid spänningar och sprickor i isen när vädret blir kallare, förklarar han.
Tommi Airaksinen har själv spelat ishockey som yngre, så han vet hur viktigt det är att isen på skridskobanan är välslipad och spolad. Numera hör det till hans uppgifter hålla skridskoisarna i skick under vinterhalvåret. – Jag får göra ett jobb som jag gillar, inom ett område som jag kan, säger han nöjt.
Måndagens väder, ett par minusgrader, erbjuder idealiska yttre förhållanden för isskötare.
– Bättre än så här blir det inte! Det finns en kylanläggning under just den här isbanan men den behöver vi inte använda nu när temperaturen ligger på minus. Det är bra, för då kan vi spara pengar åt staden.
När isbanan i Juvamalmen är isad och fin styr duon Tuovinen och Airaksinen mot Oitans, där en annorlunda arbetsuppgift väntar dem.
– Där ordnades FM i isskulpturer under veckoslutet och i samband med den byggde tävlingsarrangörerna en iskana som barnen får åka i. Vi ska nu se till att iskanan hålls i åkbart skick och att det inte har uppstått några vassa kanter på den, säger Tommi Airaksinen, medan kollegan Mikael Tuovinen parkerar ismaskinen i sitt garage.

Puckfritt i Hagalund

Vid Juvamalmen sitter bara tre sportlovslediga flickor på en bänk och snörar på sig skridskorna i väntan på att arbetet med isen ska vara klart, så någon sportlovsrusning kan man inte tala om. Vid Isträdgården i Hagalund är det mera liv och rörelse, här glider tiotals sportlovslediga barn omkring på isbanan, de yngsta i sällskap med någon vuxen.
Pappalediga Jonas Hannus har kommit från Nöykis till Hagalund med sönerna Jerry och Melvin för att njuta av motion och frisk luft under sportlovets första dag.
– Det är roligt att åka skridsko just här, för vi kan lita på att konstisen är i bra skick. Dessutom får man inte använda klubbor och puckar här, det uppskattar både jag och pojkarna. Det här är ett bra ställe att i lugn och ro öva på skridskoåkning, säger Jonas Hannus.

ANDRA LÄSER