Efter kritik för snöhantering – Helsingfors stad reagerar

Helsingfors stad har reagerat på kritiken för snöhanteringen vid Magnuskärr. Nu har man byggt två filter som ska rena vattnet.

Förra vinterns snö vid Magnuskärr har lett till debatt mellan Helsingfors stad och miljövänner.
Förra veckan skrev HBL om att smutsigt vatten från snösoptippen i Magnuskärr i Kårböle i nordvästra Helsingfors rann rakt ner i Hagabäcken, som flyter i närheten av platsen.
Helsingfors stad kritiserades för sin snö- och vattenhantering, men nu svarar man på kritiken.
Läs också: Miss i Magnuskärr – grådaskig sörja rinner rakt ut i Hagabäcken
Ville Alatyppö, enhetsdirektör på stadens byggnadstjänst Stara, bekräftar att anställda på Stara gjorde allt för att få den kvarvarande snön att smälta. Men han kan inte förstå varför det har kritiserats så hårt.
– Jag har jobbat på Helsingfors stad i nästan 15 år. Det är första gången det här har orsakat någon form av uppståndelse, säger han.
Enligt Alatyppö hör det till vanligheterna att försöka få den sista snön att smälta snabbare på hösten. Staden behöver ha full kapacitet att ta emot snö ifall vintern kommer tidigt.
– Jag kan inte förstå kritiken. Det hör till våra lagstadgade uppgifter att få bort all gammal snö inför nästa vinter. Dessutom innehöll snön inte några skadliga ämnen.

Detta har hänt:

Privatpersoner uppmärksammade att vattnet i Hagabäcken i närheten av snösoptippen i Magnuskärr var brunt och lerigt.
Orsaken fastställdes vara den att sista smälta snön från förra vintern runnit rakt ut i bäcken.
Det ska i sin tur ha orsakats av att anställda vid Helsingfors stad påskyndade smältandet.
Därefter konstaterades det att det inte finns någon form av biofilter eller andra arrangemang som hindrar smutsigt vatten från att rinna ut i naturen vid Magnuskärr.
Prover av vattnet i Hagabäcken visade att halten av fast substans i vattnet var 26 gånger högre än den tillåtna mängden.
Helsingfors stad har reagerat på problemet och byggt två filter i anslutning till snösoptippen.

Biofilter byggda

Henrik Kettunen, aktiv inom föreningen Vaelluskala, jobbar för att bevara fiskbeståndet. Han föreslog tillsammans med miljöingenjören Juha-Pekka Saarelainen att staden skulle skaffa biofilter för att rena vattnet som rinner ut i naturen.
Helsingfors stad har nu gjort slag i saken och byggt två filter i anslutning till snösoptippen.
– Vi byggde dem så snabbt vi kunde efter att problemet uppmärksammats, säger Alatyppö.
Han är besviken på att personerna som identifierade problemet inte kontaktade staden, utan medierna i första hand.
– De kunde ha meddelat oss direkt. Vi tar nog den här typen av problem på allvar.
Helsingfors stad ska nu se över arrangemangen vid de övriga snömottagningsplatserna och bygga fler biofilter vid behov.
Tidigare har det inte funnits några arrangemang för att filtrera vattnet, men nu berättar staden att man byggt två filter vid snösoptippen i Magnuskärr.

Viktig lärdom

Ville Alatyppö ser ändå det positiva i att den här typen av problem uppmärksammas. Han tror det kan hjälpa Helsingfors stad att förebygga liknande situationer i framtiden.
– Det finns alltid saker vi kan göra bättre. Vi kan minska andelen fast substans i vattnet från snösoptipparna, och nu har vi bättre förutsättningar att göra det.

ANDRA LÄSER