140 kilo visselpipor ska stoppa tystnaden

Bild: Timo Jaakonaho

Arrangörerna kommer att dela ut visselpipor på den stora demonstrationen mot rasism och högerextremism i Helsingfors på lördag. Demonstranterna ska ha möjligheten att "blåsa av spelet", enligt ett finskt talesätt som förekommer också i överförd betydelse utanför idrottsplanerna.

Arrangörerna har laddat upp med 140 kilo visselpipor. Oljudet är tänkt att sätta stopp för den tystnad som rasistiska uttalanden alltför ofta mötts av hittills. "Nu räcker det!", som demonstrationen kallas på svenska, bjuder också på tal av president Tarja Halonen. Statsminister Juha Sipilä (C) deltar inte i Helsingfors, utan har valt att gå i motsvarande demonstrationståg som ordnas samtidigt i Kuopio. Liknande marscher ordnas också i många andra städer.

Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) deltar i Helsingforsmarschen, liksom inrikesminister Paula Risikko (Saml).

Polisen har satt in extra styrkor i Helsingfors, eftersom två andra demonstrationer som ordnas samtidigt kan leda till bråk.

Rajatkiinni, en organisation som vill stänga gränserna, har tänkt stå vid statyn Tre smeder samtidigt som det antirasistiska tåget går förbi. Polisen hoppas att den demonstrationen flyttas till Narinken, ett torg som ligger i närheten men inte finns på marschrutten.

– Den plats som Rajat kiinni valt är inte lämplig, eftersom konfrontationsrisken är uppenbar, säger kommissarie Ismo Juvonen.

En lösare sammansatt grupp har kallat till protest "mot antifinländskhet" och kommer att placeras i närheten av Medborgartorget, där den antirasistiska demonstrationen börjar. Enligt Juvonen kommer de att placeras närmast Tölöviken, alltså så långt som möjligt från starten för det stora demonstrationståget.

På fredag eftermiddag hade omkring 9 500 personer via Facebook meddelat att de deltar i demonstrationståget. De två andra demonstrationerna hade sammanlagt omkring 100 anmälda vid samma tidpunkt, tretiden på eftermiddagen.

Det stora intresset för demonstrationen uppstod snabbt efter ett våldsdåd med dödlig utgång i centrala Helsingfors. En man född 1988 blev nedsparkad då han protesterade mot Finska motståndsrörelsen.

En man som är aktiv i den nynazistiska gruppen Finska motståndsrörelsen har gripits som misstänkt för misshandel och grovt dödsvållande.

Riksdagsdiskussion

Riksdagen väntas också ta ställning mot våld och extremism inom kort. Alla riksdagsgruppers ordförande undertecknade på fredagen ett initiativ om att diskutera ärendet i riksdagen.

Gruppordförandena skriver att det är dags att vakna upp och försvara demokratin då extremiströrelser tar till brott och våld för att driva fram sina åsikter. Finland måste hålla fast vid att vi lever i en demokrati där alla har rätt att leva utan rädsla, står det i diskussionsinitiativet.

– Alla partier och alla politiker måste klargöra att politiskt våld och odemokratisk verksamhet inte hör hemma i Finland, skriver gruppordförandena.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning