140 000 vill upphäva aktiveringsmodellen – utskott säger nej

Medborgarinitiativet om att slopa aktiveringsmodellen fick inte gehör i social- och hälsovårdsutskottet. Bild: SPT

Social- och hälsovårdsutskottet säger nej till att upphäva aktiveringsmodellen.

I sitt betänkande föreslår utskottet att det medborgarinitiativ som fick 140 000 underskrifter ska förkastas.

Medborgarinitiativet ville upphäva den aktiveringsmodell som kräver att arbetssökande måste uppvisa en viss aktivitet för att inte förlora en del av sin arbetslöshetspenning

Modellen har varit i kraft i ett år. En del justeringar har redan gjorts och social- och hälsovårdsutskottet meddelar att aktiveringsmodellen för tillfället utvecklas i en trepartsarbetsgrupp som leds av social- och hälsovårdsministeriet.

Oppositionen lämnade in fyra avvikande åsikter om betänkandet.

"Kan ännu upphävas"

I ett pressmeddelande säger ordförande för vänsterns riksdagsgrupp, Aino-Kaisa Pekonen, att aktiveringsmodellen fortfarande kan upphävas.

– Aktiveringsmodellen har visat sig vara en orättvis massgiljotin som straffar människor för arbetslöshet eller till och med för sjukdom. Den ökar utkomststödens summor och i stället för att aktivera förvärrar den byråkratin i socialskyddet, säger Pekonen.

Pekonen vädjar till riksdagsledamöternas samvete när frågan om medborgarinitiativet kommer upp till omröstning i riksdagen.

Nya sätt att aktivera sig

Samtidigt som social- och hälsovårdsutskottet säger nej till medborgarinitiativet meddelar social- och hälsovårdsministeriet att det kommer nya modeller för aktivering från första april.

Ministeriet meddelar att sådan aktivitet som godkänns för att arbetssökande inte ska bli av med en del av sin arbetslöshetspenning ska vara sysselsättningshöjande. I det ingår till exempel verksamhet som ordnas av en kommun, en samkommun, föreningen Työttömien Keskusjärjestö ry eller en av dess medlemsföreningar eller någon annan registrerad förening som får offentlig finansiering.

Deltagaren måste alltid få ett intyg av den som ordnar verksamheten. Med intyget kan den arbetssökande bevisa att hen deltagit i verksamhet som beaktas i aktiveringsmodellen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning