14 demonstranter döda i Nicaragua

Minst tre personer uppges ha dödats i nya oroligheter i Nicaragua. Bild: TT/AP/Alfredo Zuniga

Minst 14 personer har dödats i nya räder av regeringstrogen milis i sydvästra Nicaragua, uppger människorättsorganisationen Cenidh.

– Det här har varit fruktansvärt. Vi har minst 14 döda, men det kan vara fler. Av dem minst en kravallpolis, en paramilitär och två poliser, säger Cenidhs ordförande Vilma Núñez om händelserna i städerna Diriamba och Jinotepe.

Enligt videoklipp som har lagts upp på sociala medier sågs beväpnade grupper av civilklädda män i svarta huvor i områdena kring städerna.

Sedan oroligheter bröt ut i landet i april har 230 människor dödats när regeringskritiska demonstrationer har mött våldsamt motstånd. Demonstranterna kräver att president Daniel Ortega avgår och anklagar honom och hans fru Rosario Murillo, som är landets vicepresident, för svågerpolitik och för att försöka göra om landet till en diktatur.

De senaste oroligheterna bröt ut när Ortega avvisade krav från den inflytelserika katolska kyrkan om att valet, som är planerat till 2021, skulle genomföras redan nästa år. Kyrkan hoppades att ett tidigarelagt val skulle hjälpa till att lösa krisen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning