Journalister dödshotade efter dopningsavslöjande

Kamilia Valieva, 15, har testat positivt för en otillåten hjärtmedicin. Nu har journalisterna som avslöjade nyheten dödshotats, skriver The Guardian.

Kamila Valieva.
12.02.2022 09:52 UPPDATERAD 12.02.2022 09:57
Inside the Games-reportrarna Duncan Mackay och Michael Pavitt fick först mängder av meddelanden om att deras artiklar var falska – fram till det att Internationella testningsorganisationen (ITA) bekräftade att det var sant i fredags.
För The Guardian berättar Pavitt att hans kollega Mackay har fått ta emot dödshot.
Mackay själv fick läsa på Twitter att hans te kommer ”innehålla nya substanser”, en tydlig referens till den tidigare ryske agenten Aleksandr Litvinenko som förgiftades vid ett hotell i London 2006 – där han avled på sjukhus tre veckor senare. Utredningen slog fast att han druckit te som spetsats med ett sällsynt polonium-isotop som framställs i Ryssland.

"Olämplig fråga"

Ilskan bland den ryska allmänheten blossade upp på nytt under fredagen då en brittisk journalist frågade Valieva om dopningsanklagelserna. Konståkerskan vägrade då att svara varpå den brittiska journalisten omringades av ryska journalister som ansåg att frågan var olämplig att ställa.
15-åriga Valieva ledde det ryska laget till seger i lagtävlingen i konståkning, där hon även skrev historia genom att vara den första någonsin på damsidan att sätta en kvadrupel i ett OS.
Efter lagtävlingen avslöjade Inside the Games att Valieva testat positivt för trimetazidin, en medicin som används framför allt för att öka blodflödet till hjärtat, vilket kan hjälpa till med uthålligheten. Det är även oklart om Valieva har eller haft några hjärtproblem.

Testades i december

Enligt ITA lämnade Valieva det positiva dopningstestet i Ryssland den 25 december, i samband med de ryska mästerskapen. Men först 8 februari bekräftades provsvaret i ett internationellt godkänt laboratorium i Stockholm. Skälet till fördröjningen ska ha varit att Stockholmslaboratoriet var hårt drabbat av sjukdom under perioden, skriver AP.
Valieva blev först avstängd av Rysslands antidopningsmyndighet Rusada, men hon överklagade och tävlingsförbudet hävdes den 9 februari.
Internationella olympiska kommittén (IOK), antidopningsbyrån Wada och Internationella skridskoförbundet har däremot överklagat till idrottens skiljedomstol (Cas) och man vill ha ett snabbt beslut, innan Valieva ska tävla individuellt i OS.

ANDRA LÄSER