Falska urinprover, hot, lögner: "Nej till Ryssland i Rio"

I dag avgörs Rysslands öde – då framkommer nya uppgifter om hur ryska friidrottare flytt undan dopningstester samtidigt som de ryska myndigheterna trakasserat och saboterat antidopningsarbetet.

Positiva dopningsprover. Ett femtiotal ryska idrottare har åkt dit för dopning under februari-maj.
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
17.06.2016 04:00 UPPDATERAD 16.06.2016 22:34
I dag sammanträder det internationella friidrottsförbundet IAAF:s styrelse i Österrike för att behandla Rysslands avstängning – får de ryska friidrottarna vara med i EM och OS eller inte? Strax före toppmötet offentliggör den internationella antidopningsbyrån Wada en komprometterande rapport som avslöjar att Ryssland trakasserat och stört det internationella antidopningsarbetet under vårvintern och våren.
– Det finns fortfarande mycket att göra i Ryssland, skriver Wada i ett uttalande.
– Det står klart att det behövs en kulturförändring.

Läckande urinbehållare

Enligt Wada har 736 planerade dopningstester på ryska friidrottare inte kunnat utföras av olika orsaker. 23 gånger hade dopningstestarna inte fått tag på idrottaren som skulle testas, ytterligare 88 gånger hade idrottaren gett fel information om var den befinner sig och 22 tester i samband med tävling hade inte kunnat genomföras.
I ett fall sågs en rysk friidrottare springa bort från mixedzonen efter sin tävling, innan antidopningsmyndigheterna kunde be om ett dopningstest. I ett annat fall hade en kvinnlig friidrottare gömt en behållare med urin inne i sig själv och försökt fuska i dopningstestet.
– När hon försökte använda behållaren läckta innehållet ut på golvet och inte i provkärlet. Idrottaren slängde behållaren i papperskorgen, varifrån dopningstestarna fiskade upp den. Idrottaren försökte också muta dopningstestarna. Till slut gav hon ett dopningsprov som visade sig vara positivt, berättas det i Wadas färska rapport.
Det skedde upprepade gånger att friidrottare avbröt tävlingar när dopningsjägarna var på plats för att undvika att bli testade. I de ryska mästerskapen i gång startade 15 av gångarna inte alls eller drog sig ur.

Väpnat hot

De ryska myndigheterna har också gjort allt för att trakassera dopningsjägarna. Många idrottare uppgav att de befinner sig i en sluten militär stad, dit det är svårt för antidopningsmyndigheterna att få tillgång. Dopningstestarna har hotats av beväpnade FSB-agenter och de ryska tullmyndigheterna har öppnat försändelser med dopningsprover och förhalat leveranserna.
– Du gömmer dina idrottare i stängda militära städer, det tar 30 dagar att få tillstånd att komma in där, vem tror du att du lurar, säger den före detta Wada-chefen Dick Pound som ledde Wadas utredning om systematisk dopning i Ryssland enligt Reuters.
– Jag brukar alltid säga till mina barnbarn att när du grävt ner dig i en grop lönar det sig att sluta gräva.

"Inte med i OS"

Under perioden februari-maj åkte 52 ryska idrottare fast för dopning. 49 av dem åkte dit för den förbjudna hjärtmedicinen meldonium. Men antidopningsmyndigheterna rapporterar om stora svårigheter med att finna idrottarna och kunna utföra planerade dopningstester. De nationella grenförbunden har inte ens kontaktuppgifter till alla sina idrottare.
– Ryssland borde inte få vara med i OS i Rio. Men det är min personliga åsikt. Nej till Ryssland i Rio, säger ADT:s Timo Seppälä till HBL.
– Ur idrottslig synvinkel finns det inga andra alternativ. Det går inte att veta vem som dopat sig och vem som blivit testad. Alla som använt dopning har redan gjort det, dragit nytta av dopningen och kommer att ha nytta av dopningen i Rio.

"Komprometterande"

I dag presenterar IAAF:s utredningsman Rune Andersen sin rapport om Rysslands åtgärder för att skärpa antidopningsarbetet. Efter det avgör IAAF:s styrelse om Ryssland uppfyllt kriterierna för att få tillstånd att tävla igen.
– Det är förstås komprometterande om det förekommit trakasserier och idrottare flytt från dopningstestare, säger IAAF-styrelseledamöten Antti Pihlakoski till HBL.
Det var i november som Wadas utredning avslöjade utbredd och systematisk dopning i rysk friidrott. IAAF reagerade genom att stänga av Ryssland från internationell tävlan. Sedan dess har dopningsskandalen vuxit, bland annat då flera ryska OS-medaljörer åkt fast i återtester av gamla dopningsprover.
– Det går inte att städa upp en korrumperad kultur på några månader. Vi står tillsammans med en bred, global koalition som värnar om ren idrott då vi kräver att Rysslands friidrottare inte får tävla i sommarspelen, säger Travis Tygart som är chef för USA:s antidopningsbyrå USAD till Reuters.

ANDRA LÄSER