Reaktor i drift vid omstritt kärnkraftverk

Belarus har anslutit den första reaktorn i landets ryskbyggda kärnkraftverk i till landets elnät. Det är ytterligare en sak som retar upp de baltiska grannländerna.

En reaktor i Belarus första kärnkraftverk har kopplats in på landets elnät. Arkivbild.
03.11.2020 18:32
Enligt Belarus regering kopplades reaktorn in på elnätet på tisdagen. Den kontroversielle presidenten Aleksandr Lukasjenko, som vill minska landets import av energi, har lyft fram kärnkraftverket som ett "genombrott in i framtiden".
Verkets båda reaktorer, i huvudsak byggda med hjälp av ryska lån, är enligt regeringen tänkta att på sikt förse Belarus med en tredjedel av landets energibehov.
I Litauen är minerna mindre muntra. Där är oron stor för säkerheten – inte minst för att verket ligger i västra Belarus, bara tjugo kilometer från gränsen till EU-landet Litauen.
I Vilnius har utrikesminister Linas Linkevicius skarpt kritiserat projektet och skriver på Twitter att EU och det internationella samfundet kan "helt enkelt inte fortsätta vara likgiltiga inför en sådan cynisk okunnighet".
En halv miljon människor som bor nära gränsen till Belarus har erbjudits jodtabletter inför en eventuell olycka, och omkring 130 000 har enligt myndigheterna hämtat ut tabletter.
Lukasjenkos regim är på total kollisionskurs med baltstaterna också på grund av följderna av det mycket omstridda presidentvalet i Belarus i augusti.

ANDRA LÄSER