Januarivädret var mildare än vanligt – februari bjuder på minusgrader och solsken

I de flesta delarna av landet var januarivädret mildare och molnigare än vanligt. Vädret i februari förväntas bli varierande, men till helgen kan det soliga vintervädret göra en comeback.

Meteorologerna förutspår att det blir kallt och soligt på lördag. 
Sara Björklundsara.bjorklund@hbl.fi
02.02.2023 09:15 UPPDATERAD 02.02.2023 13:40
I år var januarivädret mildare än vanligt i alla delar av landet. De milda temperaturerna resulterade i ett dystert väder med ihållande regn, mindre snödjup och färre soltimmar än vanligt.
Enligt Meteorologiska institutet varierade medeltemperaturen i januari mellan plus 1 grad i den sydvästra skärgården och minus 10 grader i norra Lappland. Det är 2 till 5 grader varmare än medeltemperaturerna som uppmätts under perioden 1991 till 2020.
Månadens högsta temperatur uppmättes i Vasa den 25 januari när termometern visade hela 8,2 plusgrader. Den kallaste temperaturen landade på minus 34,8 grader och uppmättes den 7 januari i Muonio.
Det var ovanligt regnigt väder i stora delar av landet. I landets södra delar var även snödjupet mindre än vanligt. I slutet av månaden fanns det ingen snö alls på Åland, samtidigt som stora delar av Egentliga Finland och Nylands kustområde saknade snö.

Färre soltimmar än vanligt i januari

Enligt Elena Laakso, jourhavande meteorolog på Meteorologiska institutet, fortsätter det varierande vädret i februari. Under slutet av veckan kan det förekomma svag nederbörd, men på lördag kan det bli ordentligt vinterväder. 
– Under lördagen kan temperaturen sjunka till minus 10 grader. Under söndagen blir vädret mildare och ett regnområde rör sig över landet, säger Laakso. 
Januari var en ovanligt mulen månad. I landets södra delar förekom det i genomsnitt 10 till 30 soltimmar, medan genomsnittet i norr landade på 5 till 20 timmar. Enligt Laakso ser februarivädret ut att bjuda på mer sol.
– Den här månaden blir det troligtvis fler soltimmar än i januari. Under de kommande dagarna rör sig ett lågtryck över landet som för med sig molnigt väder, men på lördag kan det bli sol, säger Laakso.

ANDRA LÄSER