Cigarettjätten Philip Morris vill köpa Sveriges största snustillverkare

Det amerikanska cigarettjätten Philip Morris International förhandlar om att köpa snusbolaget Swedish Match. Tillväxten inom rökfria tobaksprodukter är kraftig.

Philip Morris, som bland annat säljer Marlboro i Europa, förhandlar om att köpa Swedish Match. Arkivbild.
TT
10.05.2022 09:36 UPPDATERAD 10.05.2022 14:38
Affären kan komma att slutföras redan denna vecka, rapporterar The Wall Street Journal med hänvisning till källor med god insyn i samtalen. Den amerikanska affärstidningens källor varnar samtidigt för att förhandlingarna också kan köra fast.
Styrelsen för Swedish Match bekräftar i ett pressmeddelande att diskussioner pågår med Philip Morris. Men bolaget skriver att det är "osäkert om ett erbjudande kommer att lämnas, liksom villkoren för ett sådant eventuellt erbjudande".

14,2 miljarder

Med en premie på 25 procent av dagens aktiekurs på Swedish Match skulle ett bud kunna landa på 15 miljarder dollar, motsvarande drygt 14,2 miljarder euro. Det är ungefär lika mycket som bolag som Stora Enso och UPM är värda med dagens börskurser.
Philip Morris International, som bland annat säljer Marlboro- och Chesterfield-cigaretter utanför USA, är ett av världens största tobaksbolag. Börsvärdet uppgår till cirka 154 miljarder dollar.
Även Philip Morris bekräftar att budsamtal förs med Swedish Match, men påpekar att utfallet är osäkert. Bolaget kommer inte lämna ytterligare kommentarer om samtalen.
Philip Morris motiv för ett köp uppges ligga inom den snabbt växande marknaden för rökfria produkter. Swedish Matchs tobaksfria nikotinpåsar är den stora tillväxtprodukten för bolaget i USA. Enligt bolaget växte försäljningen i USA och Skandinavien tillsammans med över 50 procent i fjol.

ANDRA LÄSER