Metsä Group och Pappersförbundet har ett avtalsförslag – ska ännu godkännas av styrelserna

Facket Pappersförbundet är nöjda efter att ha förhandlat fram ytterligare ett företagsspecifikt avtal.

Pappersförbundet har tidigare slutit ett företagsspecifikt avtal med Stora Enso. Nu finns också ett avtal med Metsä Group redo för att godkännas.
Skogsjätten Metsä Group och facket Pappersförbundet har förhandlat fram ett företagsspecifikt avtal, meddelade de på lördag förmiddag.
Avtalet uppges bygga på det nuvarande kollektivavtalet. Avtalet gäller Metsä Groups cellulosa-, kartong- och mjukpappersproduktion.
Avtalet ska ännu godkännas av de två parternas styrelser. Pappersförbundets styrelse behandlar avtalet på tisdag.

"Konstruktiva förhandlingar"

Pappersförbundets ordförande Petri Vanhala säger i ett pressmeddelande att han är nöjd både med förhandlingarnas anda och resultat, även om förhandlingarna drog ut på tiden.
"Trots det avancerade förhandlingarna steg för steg i en konstruktiv anda. Det här är en bra grund att bygga framtidens samarbete på", säger Vanhala.
Det nuvarande kollektivavtalet upphör vid årsskiftet. Pappersförbundet har redan slutit företagsspecifika avtal med de flesta av företagen i branschen.
Av de stora företagen förhandlar man fortfarande med UPM Kymmene. Petri Vanhala sade i torsdags till MTV att man ska förhandla med UPM på söndag. Den stora stötestenen uppges vara att UPM vill ha egna avtal för varje verksamhetsgren.
ANDRA LÄSER