Så här röstade huvudstadsregionen – de flitigaste väljarna finns i Svedängen

Sauli Niinistö var precis som i övriga landet klar röstkung i huvudstadsregionen. I Helsingfors har ändå över en fjärdedel röstat på Pekka Haavisto.

Röster räknas i Berghäll på söndagen.
29.01.2018 16:59 UPPDATERAD 29.01.2018 17:19
De flitigaste väljarna i huvudstadsregionen hittar man i Svedängen i Helsingfors. Hela 85,8 procent av de röstberättigade i Svedängen hade sökt sig till valbåsen, och största delen av rösterna (69,6 procent) gick till Sauli Niinistö. Jupper i Esbo kom inte långt efter med ett valdeltagande på 85,7 procent.
Trots att de flitigaste enskilda röstningsområden i huvudstadsregionen finns i Helsingfors och Esbo, så är ändå Grankullaborna som helhet de flitigaste på att rösta. 82,3 procent av de röstberättigade i Grankulla röstade i presidentvalet. Det här kan jämföras med Helsingfors där 71,9 procent av de röstberättigade röstade.
I huvudstadsregionen var Sauli Niinistö en klar favorit i de flesta områden. Niinistö fick över 50 procent av rösterna i hela 271 av röstningsområdena. Totalt finns det 305 röstningsområden i Esbo, Grankulla, Helsingfors, och Vanda. De grönas Pekka Haavisto lyckades dock få större stöd än Niinistö i 15 av röstningsområdena.
Den kandidat som hade det lägsta stödet i någon av huvudstadsregionens städer var Vänsterförbundets Merja Kyllönen som endast fick 0,8 procent av rösterna i Grankulla. Nils Torvalds 1 procent i Vanda var inte heller någon större ljusglimt, men han kunde i alla fall trösta sig med 8,5 procent i Grankulla.
Överlag skiljer sig inte valresultatet i huvudstadsregionen markant från resultatet i övriga landet. De största siffrorna som sticker ut är Pekka Haavistos 25,6 procent i Helsingfors och Nils Torvalds resultat i Grankulla.
[advertisement_placeholder]

ANDRA LÄSER