Handling bot mot klimatångest

Lyft inte på ögonbrynen när grannen berättar att de sålde bilen, smaka på bondbönsbiffarna när lunchrestaurangen testar kundernas intresse och välj i butiken ett öl som har tillverkats i ett bryggeri som drivs med vindel.

Ett sätt att minska på sin klimatångest är att äta vegetariskt, skriver Bernt Nordman i sin insändare.
03.02.2018 05:45 UPPDATERAD 03.02.2018 17:14
Monica Ålgars beskriver träffsäkert klimatångest i sin I dag-kolumn (HBL 1.2). Visst står vi inför ett jätteprojekt, inte minst för att de tidiga varningarna från klimatforskare ignorerades, men jag och många med mig är övertygade om att mänskligheten kan klara biffen. Psykologerna har rätt när de betonar vikten av optimism.
Var och en av oss kan i sin vardag fatta beslut som minskar utsläppen av klimatstörande utsläpp. Det är viktigt att inse att alla har olika förutsättningar och olika resurser. Som privatperson kan man semestra i hemlandet i stället för i Thailand, man kan ersätta många bilresor med kollektivtrafik och cykel, man kan börja äta mera vegetarisk mat, man kan byta ut oljepannan mot jordvärme och solfångare eller själv börja producera el med solpaneler.
Som logistikansvarig kan man besluta att företaget övergår till bilar som drivs med el eller biogas. Äger man skog kan man satsa på att odla virke som kan användas till långlivade produkter och låta bli att dika torvmarkerna. Som investerare kan man välja att satsa på företag som utvecklar produkter och tjänster som hjälper samhället att ställa om till fossilfrihet.
Företagsledare och politiker i maktpositioner har självfallet ett större ansvar, men inte heller de agerar i ett vakuum. Framgångsrika företag lyssnar på signaler från kunder och politiker får sitt mandat av väljarna. Därför är det viktigt att inte panta på klimatångesten utan tala ut och verkligen förverkliga de där nyårslöftena om en mera ekologisk livsstil.
Kom ihåg att visa uppskattning för dem som tar steget från ord till handling. Lyft inte på ögonbrynen när grannen berättar att de sålde bilen, smaka på bondbönsbiffarna när lunchrestaurangen testar kundernas intresse och välj i butiken ett öl som har tillverkats i ett bryggeri som drivs med vindel. Ju förr vi tillsammans skapar ett attitydklimat där kolneutrala lösningar är den nya normen, desto snabbare går omställningen.
Belöningen väntar. Min erfarenhet är att personer som lever i enlighet med sina värderingar brukar må ganska bra.

Bernt Nordman

Helsingfors

ANDRA LÄSER