Livet som småbarnsmamma och nyckelminister – så fixar Annika Saarikko det

"Jag lever mina viktigaste år i politiken och familjen." Det säger småbarnsmamman, finansministern och partiordföranden Annika Saarikko. Hon har medverkat till babyboomen i regeringen. Sammanräknat har ministrarna fått så många barn att de skulle fylla en hel dagisgrupp.

Annika Saarikko säger att hon ibland har fått kritik för sina val: "Får man tio positiva kommentarer och en negativ, så minns man den negativa", säger hon. Hon säger att familjen är jätteviktig för att få en balans i livet som politiker.
27.03.2022 07:00 UPPDATERAD 27.03.2022 13:28
Det var ett tag sedan de uppmärksammade bilderna på fem tuffa kvinnor som styr Finland kablades ut över världen, när regeringen Marin tillträdde. Nu håller det på att sättas ett annat världsrekord. Vad vi vet har det inte funnits en så här stor babyboom i något annat lands regering.
Krista Kiuru (SDP) födde barn för en dryg vecka sedan. I den här regeringen har Maria Ohisalo (Gröna), Li Andersson (VF), Annika Saarikko (C) och Antti Kaikkonen (C) fått barn. Av dem har alla kvinnliga ministrar blivit familjelediga. Katri Kulmuni (C), Jussi Saramo (VF), Hanna Sarkkinen (VF) och Emma Kari (Gröna) har som riksdagsledamöter fått barn och har också haft ministeruppdrag under valperioden.

ANDRA LÄSER