Julens kaffetrender går från kallbryggt till kryddstarkt

Julkaffe hör väl till julen på samma sätt som julchoklad eller julskinka? Jo, men julkaffe är mycket mer än en varm kopp svart kaffe, det är en het trend som delar in kaffedrickarna i mörkrostat eller ljusrostat, traditionellt eller exotiskt.

Mörkrostat kaffe passar bra med kryddiga bakverk, som pepparkakor.
Petra Miettinen
20.11.2020 10:20 UPPDATERAD 20.11.2020 10:37
Efter att kaféer i ett par års tid har serverat trenddrycken pepparkakslatte på löpande band till julshoppare och andra kaffetörstiga flanörer under december förutspår baristan Jori Korhonen att den här julens kaffetrend stavas glögglatte. HBL kan här bjuda på ett enkelt recept på glögglatte.
– Pepparkakslatte börjar bli en gammal trend. I år kommer vänner av kaffe att välja antingen den iskalla kaffetrenden cold brew kaffe smaksatt med starka kryddor eller en glöggsmakande het latte, säger Jori Korhonen, som arbetar som kaffeutbildare på Paulig-institutet.
I butikernas kaffehylla syns den annalkande julen i form av smaksatta julkaffepaket, de kan innehålla exempelvis kanel eller kardemumma. Men man kan också smaksätta sitt kaffe själv, det är ett lätt sätt att skapa julstämning i köket.
– Just nu är arabiska smaker populära. Den som gillar vilda kryddor kan pröva på stjärnanis eller nejlika. Men de är starka, så jag rekommenderar att man börjar försiktigt, med en halv tesked krydda per halvpanna kaffe, säger Korhonen.
Den som vill krydda sitt kaffe sätter helt enkelt kryddorna med i kaffefiltret tillsammans med det malda kaffet.

Kallbryggt kaffe

Cold brew eller kallbryggt kaffe är en trend som pågått sedan våren. Den passar inte för stressade. Det är en kaffedryck som nästan gör sig själv, men den kräver mycket tid, gärna över en natt.
– Cold brew kaffe kan tillredas av vanligt kaffe, det som man annars använder. Man mäter upp önskad mängd malda kaffebönor och kallt vatten i en kanna och låter det stå och dra länge, i många timmar, gärna över natten. Det går att ställa in kannan i kylskåpet, men helst ska det stå i rumstemperatur, det är effektivare. På morgonen silar man bort kaffesumpen och häller upp det kalla kaffet i muggar, säger Jori Korhonen.
Kallbrygd kaffe kan precis som hett kaffe smaksättas enligt tycke och smak med olika kryddor.

Smakpar till kaffet

Jori Korhonen nämner gärna smakpar också i kaffesammanhang. Vanligtvis pratar vi om smakpar i samband med viner, men också olika kaffesorter gör sig bäst med rätt slags tilltugg.
Finländare har traditionellt druckit ljusrostat kaffe och med det är den lika traditionella jultårtan perfekt.
– Ljusrostat kaffe är syrligare, så för att tämja syran passar feta bakverk fint – som jultårta av smördeg, fylld med söt plommonsylt. Det är ett ypperligt smakpar, säger Korhonen.
Under senare år har finländarnas intresse för mörkrostat kaffe ökat och våra kaffevanor har börjat närma sig trenderna ute i Mellaneuropa.
– Med mörkrostat kaffe passar det bra att servera kryddigare bakverk, som pepparkakor. Jag rekommenderar mörkrostat kaffe med cheesecake med pepparkakssmak, säger baristan.
Glögglatte är julens trendkaffe 2020 – den varma mjölken är smaksatt med glöggkryddor.

Glögg au lait eller glögglatte

Glöggkaffe med mjölk för 2 personer
3 dl mörkrostat kaffe
3 dl mjölk
4 tsk glöggkryddor
2 cl ljus sirap
Brygg kaffet i kaffebryggaren.
Mät upp sirap i två stora kaffemuggar på drygt 3 deciliter, en centiliter i var mugg.
Blanda glöggkryddor och mjölk i en kastrull och värm upp mjölken på spisen, men låt den inte koka.
Häll upp kaffe och mjölk i muggarna, lika mycket av bägge vätskorna i de båda muggarna. Servera genast och njut av den rykande varma drycken.

ANDRA LÄSER