Helene Schjerfbeck pratar finska på film

Den första biofilmen om konstnären Helene Schjerfbeck är under arbete. Laura Birn spelar huvudrollen.

Laura Birn har inte hållit i en pensel sedan högstadiet. Nu gestaltar hon Helene Schjerfbeck på film.
Helene Schjerfbeck kunde inte finska. Men när hennes liv nu förvandlas till film är hon plötsligt finskspråkig.
– Alla i filmen talar finska, säger regissören Antti J. Jokinen och hymlar inte med motiveringen:
– Vi räknar med större succé på det sättet.
Filmen om Helene Schjerfbeck, Finlands i dag största internationella kändis vad gäller bildkonstnärer, koncentrerar sig på vänskapen med Einar Reuter, även känd under signaturen H. Ahtela. Reuter spelas i filmen av Johannes Holopainen.
Laura Birn säger att hon är så tagen av rollen som Helene Schjerfbeck att anbudet nästan känns ofattbart. Att måla är dock inte hennes specialitet.
– Jag har inte målat sedan åren i högstadiet och nu tar jag lektioner.

Vad skulle du fråga Helene Schjerfbeck om du fick tillfälle till det?

– Vad hon först lade märke till när hon skulle måla ett porträtt av någon. Vad var viktigast hos modellen?
Laura Birn tar nu lektioner i måleri hos Anna Retulainen vars händer får föreställa Helene Schjerfbecks händer i filmen.
Regissören Antti J. Jokinen säger att han var ett barn när han såg de första målningarna av Helene Schjerfbeck och att han i det tysta arbetat med filmprojektet i fyra år.
– I år görs fyra filmer om manliga finländska stjärnor. Månne det inte äntligen är dags för en film om en kvinnlig storstjärna, konstaterar han.
Laura Birn och Johannes Holopainen har de stora rollerna i filmen. Pirkko Saisio spelar Helene Schjerfbecks mamma Olga Schjerfbeck, Eero Aho spelar brodern Magnus Schjerfbeck och Krista Kosonen spelar målarsystern Helena Westermarck.
Bland de externa sponsorer som medverkar till att filmen blir av finns Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse. Konstmuseet Villa Gyllenberg äger en av de största privata samlingarna av målningar av Helene Schjerfbeck

Underbarnet

Helene Schjerfbeck (1862-1946) ansågs som ett underbarn redan som liten flicka. Hon var bara elva år när hon blev antagen till Finska ritskolan.
– Förväntningarna på Helene Schjerfbeck var högt ställda redan när hon var barn, berättar Anna-Maria von Bonsdorff, intendent på Ateneum.
Helene Schjerfbeck fick stipendier till Paris, Bretagne och Cornwall men återkom så småningom till Finland och installerade sig i Hyvinge med sin mamma Olga. Senare bodde mor och dotter i Ekenäs.
Under åren utomlands var Helene Schjerfbeck förlovad men vem fästmannen var har förblivit ett mysterium. Förlovningen slogs upp.
Helene Schjerfbeck var en produktiv konstnär som målade fram till sin död i Saltsjöbaden 1946. Mest känd är hon för sina självporträtt men hon har även gjort fina porträtt av modeller, stilleben och landskapsmålningar.
Schjerfbecks internationella ryktbarhet har ökat med åren, liksom även intresset för henne. Royal Academy of Art i London visar en utställning med verk av henne 2019.
Inspelningarna av filmen Helene inleds i mars och pågår hela sommaren. Biopremiär blir det någon gång under 2020.

ANDRA LÄSER