”Praktikens män, som tror sig vara opåverkade av intellektuella influenser, är i allmänhet slavar under någon avliden nationalekonom”, är ett ofta citerat uttalande av John Maynard Keynes – 1900-talets intressantaste nationalekonom och förespråkare av en statsmakt som för en aktiv finans- och stabiliseringspolitik.
Efter Keynes död 1946 styrdes ekonomierna i tre decennier utifrån hans teorier. Från slutet av 1970-talet övertogs kommandot av hans tidigare belackare Friedrich von Hayek och Milton Friedman, vilka regerade rätt suveränt både bland akademiska nationalekonomer och ledande politiker fram till finanskrisen 2008. Den marknadsliberala hegemonin varade ungefär lika länge som den keynesianska.
Under 2010-talet har emellertid ett nytänkande ägt rum inom nationalekonomin. Själv har jag berörts och inspirerats av tre nyutkomna verk som inte bara har något att säga om vår tid, utan som på olika sätt också återknyter till Keynes. De tre är The Narrow Corridor av Daron Acemoglu och James A. Robinson, Capital and Ideology av Thomas Piketty, och …and forgive them their debts av Michael Hudson.
ANDRA LÄSER

Vladimir Putin
Var Putins dubbelgångare på besök i Mariupol? Suspekt, säger forskaren
20.03.2023 17:53

Komedi
Komikern Al Pitcher blev utstirrad på Finlandsbesök: ”Jag trodde jag skulle dö”
19.03.2023 18:06

Konst
Unik tavla av Edelfelt under klubban – svenskt auktionsverk hoppas att museer i Finland visar intresse
20.03.2023 18:10

