Våld är vardag för flickor i krigets Sydsudan

För flickor och unga kvinnor som växer upp i Sydsudan är våldet ständigt närvarande.Många lever också med en oro att säljas som barnbrudar, visar en rapport från Plan International som intervjuat 250 flickor och unga kvinnor i det krigshärjade landet.

Många tonårsflickor i Sydsudan har svårt att gå i skolan. Skolan är viktig av flera orsaker, inte minst för att de minskar risken för att barnen blir bortgifta. Men många skolor är förstörda, på andra håll är vägen till skolan för farlig. För en del flickor är skolavgifter och hårda krav på att delta i hushållsarbetet hinder som försvårar skolgången.
Ingen flicka lämnas oberörd av kriget i Sydsudan. I en ny rapport från Plan International, där flickor i åldern 10–19 intervjuats, vittnar samtliga om att hotet om våld påverkar deras dagliga liv.
– Det är fruktansvärt tufft att vara tonårstjej i en sådan här miljö, säger Agnes Björn, humanitär chef på Plan International Sverige.

Ny rapport

Plan International har i rapporten "Adolescent girls in crisis: Voices from South Sudan" låtit intervjua 249 flickor och unga kvinnor i juli förra året på fem platser i södra Sydsudan; Juba, Nimule, Torit, Yei och Lainya.
I rapporten har också 28 fokussamtal med åtta till tio deltagare genomförts i Sydsudan och med sydsudanesiska flyktingar i Uganda. Där ingick också pojkar, men diskussionerna fördes i grupper med antingen bara flickor eller pojkar.
Källa: Plan international
En av tre av ungdomarna har skadats till följd av konflikten, och en av tio uppger att de förts bort någon gång.
– De här tjejerna beskriver en ganska hopplös vardag och väldigt liten framtidstro. Mer än en fjärdedel har funderat att ta sitt eget liv de senaste tolv månaderna, säger Agnes Björn.
Våldet påverkar också skolgången. Många skolor har tvingats att stänga, medan det på andra platser är för farligt att ta sig till den. Skolan har en dubbel roll, säger Björn. Förutom den uppenbara, att en utbildning ökar chansen till försörjning, så innebär skolgången också ett skydd.
– Den andra delen, som man inte pratar så mycket om, är att flickor som går i skolan väntar med att skaffa barn och gifta sig. De får vara barn lite längre, och kommer in i vuxenvärlden lite bättre förberedda, säger hon.
Tolvåriga Deborah har svårt att hinna med skolan. "Jag hinner inte göra mina läxor, för jag bor med min äldre syster. Hon är gravid och jag hjälper henne med hushållsarbetet. Jag tar hand om hennes barn, jag städar och lagar mat", säger hon till Plans personal.

Tvångsgifte en inkomstkälla

Kriget har också lett till att ekonomin ligger i spillror, och att det råder matbrist. Det leder i sin tur till att risken för att flickor gifts bort ökar, eftersom de ses som en inkomstkälla för deras familjer då de inbringar en hemgift. Flickor som gifts bort rycks från sin familj, eventuell skolgång och andra sammanhang. De riskerar också att utsättas för sexuella övergrepp vid tidig ålder. Risken att en tonåring dör eller får komplikationer under graviditet och förlossning är dessutom högre än hos vuxna.
– En annan del är det sexuella och fysiska våldet, vi vet att unga fruar i större grad utsätts för det, säger Agnes Björn.
I rapporten finns också vittnesmål om flickor som lyckats fly våldet till den relativa tryggheten i grannlandet Uganda, men i hemlighet gifts bort och förts tillbaka till Sydsudan.
Läs också:
Hjälporganisation varnar för svält i Sydsudan
Sydsudanesiska flyktingar köar för lunch i Imvepi i norra Uganda.
ANDRA LÄSER