Hanna Kronqvist ny dirigent för Florakören och Brahe Djäknar

Hanna Kronqvist.
31.10.2022 16:25
Filosofie magister i musikvetenskap, musikpedagog Hanna Kronqvist har valts till ny dirigent för Florakören och Brahe Djäknar. Det skriver Åbo Akademi på sin webbplats.
Kronqvist har sedan 2010 dirigerat Evivakören i Helsingfors. Därtill leder hon projektdamkören Exaudio och är sedan hösten 2020 även dirigent för kammarkören NOX i Vasa.
Hon efterträder Ulf Långbacka som går i pension och har utsetts till sitt nya uppdrag av en rekryteringsgrupp bestående av både körmedlemmar och externa sakkunniga.
– Vi hade många kunniga kandidater, men tyckte att Hanna Kronqvist särskilt hade färdigheter och erfarenheter som kommer att stödja och utveckla Florakörens och Brahe Djäknars verksamhet och framtid. Vi är mycket glada att få möjligheten att börja arbeta tillsammans med Kronqvist och skapa fin och spännande musik i framtiden, säger Sauli Huhtala, kapellmästare för Akademiska Orkestern och ordförande för rekryteringsgruppen.
Kronqvist inleder sitt arbete den 1 januari och säger till Åbo Akademi att hon ser fram emot samarbetet med Florakören och Brahe Djäknar.
– Jag är jätteglad och tacksam över den här möjligheten. Studentkörerna är otroligt fina instrument, som representerar både tradition och förnyelse.

ANDRA LÄSER