Godisfabrik tar upp kampen mot matsvinnet

Sneda, missfärgade eller annars bara fula karameller hamnar oftast i komposten som odugliga. Nu ska de blandas i en egen påse och säljas sådana som de är.

Sekunda vara får en ny chans.
Fazers godisfabrik i Villmanstrand vill minska på matsvinnet och lanserar i oktober en helt ny godisblandning, nämligen påsen Makea Moka (Mumsiga missar). Innehållet i varje påse är en unik blandning av misslyckade karameller av sorterna Aarrearkku, Tutti Frutti, Remix, Pantteri och Ässä.
– Dessa godsaker, som det innehållsmässigt inte är något fel på men som ser något vilda ut kommer inte längre att slängas bort, utan de platsar i en egen godispåse, säger Nina Elomaa, Fazers hållbarhetschef.
Hållbar produktion är en av koncernens strategier och att minska på matsvinnet en relevant del av den. Matsvinn orsakar en massa utsläpp både under produktionen och när de uppätna produkterna förstörs.
Missfärgade karameller, för sockriga, för stora, för små eller två sammanklibbade karameller är sådana som tidigare har slängts bort. Nu får dessa godisar en andra chans. Mumsiga missar-påsen kommer inte att innehålla chokladkarameller eller godsaker som innehåller mjölk, men annars är innehållet en överraskning.
De nya godispåsarna kommer till försäljning i oktober i Prisma-marketar runtom i landet.
ANDRA LÄSER