Svalt intresse för att leda Studentbladet

Inte en kotte visade sitt intresse när Studentbladet försökte rekrytera ny chefredaktör inför hösten.

Studentbladets senaste nummer hade temat sexpositivism (omslaget till vänster) och publicerades den 15.12 2021, vilket var exakt 110 år sedan det allra första numret av tidningen gavs ut. 2019 gavs två nummer ut, höstnumret (till höger) hade de fyra elementen som tema.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
12.08.2022 15:50
Intresset var minst sagt svalt när Studentbladet sökte personal inför det kommande läsåret. Tidningen har velat rekrytera en ny chefredaktör och redaktör som enligt annonserna skulle inleda arbetet måndagen den 15 augusti, och inneha posterna till och med den sista maj 2023.
Men ingen har sökt jobbet som chefredaktör, och endast två personer anmälde sitt intresse till redaktörstjänsten.
– Vi har några personer på kroken, men ingen som har nappat ordentligt, säger Kalle Grönroos, ordförande för Svenska Studerandes Intresseförening (SSI) som ger ut Studentbladet.
Ansökningstiden för tjänsterna gick ut den 5 juni. Enligt Grönroos är det ändå ingen fara om den nya chefredaktören tar över i början av september i stället för på måndag.
– Det är inget som påverkar Studentbladets verksamhet, säger Grönroos som själv studerar journalistik vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

"Studentbladet når ut"

Vad beror det låga intresset på?

– Jag tror det handlar om ekonomiska orsaker. Så gott som alla av mina kurskamrater jobbar vid någon redaktion vid sidan om studierna. Så det är klart att om man får mer lön från inhopp eller andra vikariat så väljer man det. Även om det säkert finns de som skulle vara intresserade av att leda en redaktion, säger Grönroos.
Studentbladet – som funnits sedan 1911 och är Nordens äldsta studenttidning – har sedan 2017 huvudsakligen publicerat nyheter på webben. Under de senaste åren har man utkommit som papperstidning en eller två gånger per år.
Kalle Grönroos är ordförande för Svenska Studerandes Intresseförening som ger ut Studentbladet. Han är också styrelsemedlem i Helsingfors universitets studentkår.
”Studentbladets roll är att bevaka den finlandssvenska studievärlden i huvudstadsregionen och informera, underhålla, ifrågasätta och analysera – men det är din uppgift som chefredaktör att hitta den rätta formeln”, står att läsa i annonsen till jobbet som chefredaktör.
Anställningen är på deltid, och innebär 25 till 30 timmars arbete per vecka. Som chefredaktör är man juridiskt ansvarig för Studentbladets utgivning och chef över redaktionen.

Hur starkt är Studentbladets varumärke i dag?

– Jag har ingen data på var Studentbladets läsare finns, men enligt den senaste statistik jag sett har vi 20 000 unika läsare på webben varje år. Jag tror att Studentbladet når ut till en bred skara studerande i Svenskfinland, säger Grönroos som passar på att hälsa att det fortfarande är möjligt att ta kontakt med honom om jobbet intresserar.

Vag annons

SSI har också rekryterat en ny ekonomikoordinator inför läsåret, med endast en sökande till tjänsten.
– Det är en helt ny post, så ingen har riktigt vetat vad den går ut på i praktiken. Därför var också annonsen rätt vag. Men redan efter hösten kommer vi vara klokare, säger Grönroos.
Studentbladets avgående chefredaktör är Ida Rislakki. Under de senaste åren har bland andra Julia Erginöz, Ebba Håkans, Erik Sandström och Rafael Donner suttit på posten.

ANDRA LÄSER