Säkerheten framför allt

Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki blir minst fyra år försenat. Ryska Rosatom har svårt att leverera de dokument som krävs för byggstart, samtidigt som referenskraftverket utanför S:t Petersburg kör för fullt.

08.01.2019 06:45
Det kom knappast som någon överraskning, då Fennovoima strax före jul meddelade att tidtabellen för det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki revideras och att byggnadsarbetet inte börjar nästa år. Kraftverket skulle enligt de ursprungliga planerna vara klart för produktion 2024, nu är siktet inställt på 2028.
Att förseningen blir såpass stor är kanske ändå lätt överraskande. Enligt Fennovoimas pressmeddelande från december ska bolaget nu tillsammans med kraftverksleverantören, Rosatoms RAOS Project, komma med en mer detaljerad projekt plan under första kvartalet i år. Fortfarande har företagen inte fått ihop de papper som krävs för att få tillstånd att börja bygga.
Skälet till förseningen låter väldigt bekant. Strålsäkerhetscentralen Stuk kan inte göra sin säkerhetsbedömning av det planerade kärnkraftverket, eftersom många av de centrala dokument som behövs för den bedömningen saknas. Saknas gör också till exempel leverantör av den viktiga automationen.

ANDRA LÄSER