Polisen misstänker: Airiston Helmi undvek betala skatt för 2,85 miljoner

Tolv personer misstänks för brott i den så kallade Airiston Helmi-härvan. Centralkriminalpolisen har nu blivit klar med sin förundersökning av bland annat grovt skattebedrägeri och grovt bokföringsbrott. Samtidigt fortsätter polisen utreda misstänkt penningtvätt.

Ybbersnäs i Pargas var en av de fastigheter där polisen gjorde husrannsakning i september 2019. Airiston Helmi är senare försatt i likvidation.
Det var under en septemberhelg hösten 2018 som polisen tillsammans med bland annat Gränsbevakningen och Försvarsmakten genomförde en storoperation i den åboländska skärgården.
Razzior gjordes i fastigheter som ägdes av företaget Airiston Helmi på fastlandet och flera öar. I husrannsakningarna beslagtogs miljonbelopp i kontanter.
En omfattande diskussion med också säkerhetspolitiska dimensioner fördes. Det ryskägda företaget hade köpt sjutton fastigheter invid centrala farleder, på många av dem hade det byggts helikopterplattor, det fanns inkvartering för många och rikligt med övervakningskameror.
Nu har Centralkriminalpolisen blivit klar med sin förundersökning av de misstänkta ekonomiska brotten. Centralkriminalpolisen uppger inte själv företagets namn.
Polisen misstänker att företaget använt sig av svart arbetskraft och på så sätt undvikit att betala skatt eller arbetspensionsförsäkringsavgifter för 2,85 miljoner euro. Tolv personer är misstänkta och brottsrubriceringarna är grovt skattebedrägeri, grovt bokföringsbrott och grovt arbetspensionsförsäkringsavgiftsbedrägeri.
Under förundersökningen har egendom på ungefär 1,8 miljoner belagts med kvarstad.
Mikko Laaksonen är kriminalöverkommissarie vid Centralkriminalpolisen och säger att de misstänkta är personal i olika positioner och också ansvarspersoner i företaget. Affärsmannen bakom företaget var Pavel Melnikov. Om han hör till de misstänkta vill Laaksonen inte kommentera.
Airiston Helmi har också använt sig av lokala entreprenörer och företagare. Enligt Laaksonen misstänks inga sådana underleverantörer utan de misstänkta har en direkt koppling till företaget.
De misstänkta finns utomlands eller är utländska medborgare bosatta i Finland.
I början av utredningen var två personer häktade.

Misstänkt penningtvätt utreds

Förundersökningen har varit ytterst omfattande och dragit ut på tiden.
– Det beror i hög grad på den enorma mängd material som vi har fått i samband med husrannsakningarna och som vi har gått igenom, säger Mikko Laaksonen.
Det har handlat om stora mängder data, och mycket har också behövt översättas. Polisen har dessutom bett om handräckning från tjugo olika länder. Själva förundersökningsprotokollet uppgår till omkring 20 000 sidor.
Samtidigt utreder Centralkriminalpolisen fortfarande en annan gren av helheten som handlar om misstänkt penningtvätt. Där har polisen 3,5 miljoner euro i kontanter i beslag.
Åklagaren har flera gånger fått uppskov med tidsfristen för att väcka åtal. Enligt Laaksonen drar förundersökningen ut på tiden eftersom Centralkriminalpolisen inte har fått svar på alla begäranden om handräckning från utlandet. Han säger sig ändå se ett visst ljus i tunneln.
– Men det här är inte riktigt i våra händer nu.

Samarbete med myndigheter

Under båda utredningarna har Centralkriminalpolisen samarbetat med myndigheter både i Finland och utomlands.
På frågan om exempelvis Försvarsmakten har varit involverad, säger Mikko Laaksonen att det handlade om det första operativa skedet och inte längre under själva förundersökningen.
Åtal ska väckas senast 10 juni i fallet med de misstänkta skattebrotten.
Airiston Helmi försattes i likvidation i april 2019. I handelsregistret är företagets verksamhet registrerad som turism och inkvartering samt ägande och uthyrning av fastigheter. Fastigheterna har varit till försäljning.
HBL:s rapportering om Airiston Helmi kan läsas här.

ANDRA LÄSER