ECB rekordhöjer räntan

Europeiska centralbanken ECB har beslutat att höja sin viktigaste styrränta med 0,75 procentenheter. Höjningen är den största någonsin hittills i ECB:s historia. Marknaden hade ändå förväntat sig en såpass stor höjning.

Europeiska centralbankens kontor i Frankfurt. Arkivbild.
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
08.09.2022 16:01 UPPDATERAD 08.09.2022 16:12
Europeiska centralbanken höjer styrräntan med 0,75 procentenheter, den största höjningen i bankens historia. Det innebär att räntan nu ligger på 1,25 procent.
ECB spår ytterligare räntehöjningar den närmaste tiden, hur mycket beror på hur den ekonomiska statistiken den närmaste tiden ser ut. Dessutom spår banken att euroområdets bnp växer med 0,9 procent jämfört med den förra prognosen som då tillväxtprognosen låg på 2,1 procent.
Inflationen tros landa på 8,1 procent i snitt i år. Det är en ökning från 6,8 procent. Under 2023 spås inflationen att bli 5,5 procent. ECB:s målsättning är en inflation på 2 procent och centralbanken motiverar sin räntehöjning bland annat med den höga inflationstakten.
Torsdagens räntehöjning på 0,75 procentenheter var enligt marknadens förväntningar och är redan inbakad i räntan på 12-månaders euribor, säger Aktias chefsekonom Lasse Corin. 12-månaders euribor är den ränta som de flesta bostadslån är bundna till. 
– Förväntningar på ytterligare räntehöjningar är inbakade i lånekostnaderna, men hushållens lånekostnader stiger i och med ECB:s beslut, säger Corin.
Euriborräntan på 12 månader närmar sig nu 2 procent och den ligger på sin högsta nivå på över 10 år.
Hushållen kan gå en tuff vinter till mötes då både elräkningarna och lånekostnaderna stiger. Corin påpekar ändå att de stigande energipriserna driver inflationen, om man kan bromsa energipriserna så blir också inflationen långsammare.
– Ett enskilt hushåll kan inte påverka ekonomin särskilt mycket, men den egna energikonsumtionen kan var och en däremot rå på. Det bästa man kan göra för att spara är att dra ner sin energiförbrukning, säger Corin.
Höstens kombination av inflation, räntehöjningar och stigande energipriser innebär att konsumenternas köpkraft minskar. Det är bra på att vara mentalt inställd på en tuff vinter, anser Aktias chefsekonom. 
Han betonar att det är lika viktigt att höra vad ECB har att säga om inflationen framöver som att se till hur stor räntehöjningen är. Energin påverkar inflationsförväntningarna och även om ECB inte har någonting direkt med energipriserna att göra så välkomnar centralbanken säkert alla beslut som sänker dem.
Efter torsdagens beslut är räntan på de huvudsakliga refinansieringstransaktionerna 1,25 procent och räntan på marginalutlåningsfaciliteten 1,5 procent. Räntan på bankernas inlåningsfacilitet stiger till 0,75 procent.

ANDRA LÄSER