Prestigefyllt branschpris till Marat/Sade

Marat/Sade hör till de fyra föreställningar som får Thaliapriset för årets bästa föreställning. Verket är en samproduktion mellan Klockriketeatern, Sirius Teatern och Teater Mestola.

Carl Alm i Marat/Sade.
– Det har varit en ovanligt lätt arbetsprocess. Föreställningen är förstås resultatet av en lång process, jag tror det var för fyra år sedan jag första gången hörde talas om planen att sätta upp Marat/Sade, berättar Eeva Bergroth, producent för Klockriketeatern.
Marat/Sade är en samproduktion mellan Klockriketeatern, Sirius Teatern och Teater Mestola. Pjäsen är skriven av Peter Weiss och uruppfördes 1964.
De andra pristagarna är tvåspråkiga Grus Grus Teatern med föreställningen Picknick vid vägkanten, Valtimonteatteri med föreställningen Syklit (Cyklerna) och Anna Ackerman och Minna Hokkanen med föreställningen Vaahtoa! (Skum).
Det är Teaterinfo Finland som delar ut Thaliapriset. Årets jury består av universitetslektor Mikko Kanninen, skådespelaren Tanjalotta Räikkä och Kokoteaterns chef Anna Veijalainen.

Stor arbetsgrupp

Den stora arbetsgruppen har varit utmärkande för arbetet med Marat/Sade, enligt Eeva Bergroth. Talande är att tjugotvå personer från arbetsgruppen deltog i Thaliagalan där priset delades ut.
I prismotiveringen lyfter juryn fram samarbetet: "En ensemble kan uppstå även runt ett enskilt verk då arbetsmetoderna och processerna ger utrymme för en atmosfär av tillit som stärker skådespelarnas autonomi och godkänner olikheter."
– Regissören Juha Hurme hade en otroligt avslappnad attityd. Han visste exakt vad han ville och kunde förmedla det till skådespelarna. Föreställningen var i princip färdig en vecka innan premiären. Jag tycker att jag som åskådare kan avläsa en arbetsglädje hos skådespelarna som egentligen fanns hos hela arbetsgruppen, säger Eeva Bergroth.
Föreställningen hade premiär i höstas på Teater Universum, men kommer i vår att spelas på finska på Esbo stadsteater. Premiär för den finskspråkiga uppsättningen är den 23 mars.

Viirusproduktioner premieras

Finlands ljus-, ljud- och videodesigners förbund delade ut utmärkelser för två Viirusproduktioner. Jonathan Sundström fick priset Videostrålen för sitt arbete för Den stora elden. Sundströms videodesign beskrivs i prismotiveringen som "lekfull, övertygande, elegant, tekniskt fulländad och skickligt genomförd".
Ljusstrålen tilldelades Jani-Matti Salo och Mark Niskanen för ljusdesignen för Den andra naturen. "Salos och Niskanens ljusdesign i Den andra naturen har ett sparsmakat uttryck som diskuterar med verkets innehåll", motiverar juryn.
Anti-festivalen i Kuopio valdes till årets teater. Det är Finlands Teatrar som delar ut priset. I år var det Outi Alanko-Kahiluoto, riksdagsledamot för De gröna, som valde ut pristagaren.
ANDRA LÄSER