13 tips - så lyckas du med grillningen

Bild: Roni Rekomaa

Sommaren är säsongen för grillat. Men den härliga grillkvällen kan snabbt förvandlas till en trist upplevelse om man inte passar sig. Här är 13 goda grilltips.

Planera

Skär upp, hacka och marinera grönsaker och kött i god tid. När grillen väl är i gång behöver du ägna din uppmärksamhet åt tillagningen. Glöm inte heller att ta fram köttet i god tid innan grillningen. Kylskåpskallt kött på en varm grill blir förstört.

Gör rent

"Smaken sitter i gallret", säger bara de som är för lata för att rengöra grillen. Gamla härskna fettrester och brända kryddor har inte i matlagning att göra. Borsta gärna gallret lite snabbt direkt efter att du har grillat; resterna är lättare att få bort när gallret fortfarande är varmt.

Tänd grillen

Använd inte tändvätska. Tänd i stället som ett proffs med en skorstenständare och tändkuber. Tänd grillen 30–40 minuter innan maten ska läggas på gallret, så att du har en jämn och fin glöd med ett litet grått asklager på briketterna.

Ta tempen

Vill du få köttet helt perfekt ska det plockas av grillen vid precis rätt innertemperatur. Ingen riktigt engagerad grillare skulle få för sig att gissa när maten är klar. Skaffa i stället en snabbtermometer för att försäkra dig om ett saftigt resultat. Plocka gärna av köttet någon grad innan det är klart. Innertemperaturen stiger ofta något när det får vila.

Skära i köttet?

När du har gett köttet en första stekyta blir det inte automatiskt en ballong som håller inne all vätska. Det går att skära försiktigt i köttet om du inte har en termometer. Men vänta med att skära upp när köttet är klart. Får det vila under folie i tio minuter slipper du se saftigheten rinna iväg på skärbrädan.

Direkt och indirekt

Fyll inte hela grillen med kol eller briketter. När köttet har fått en fin yta av direktvärme mår det bäst av att gå klart till rätt innertemperatur på indirekt värme under lock. Större köttstycken tillagas bäst på indirekt värme, under lock, under hela tillagningen. Prova också att ge stekytan sist, när köttet närmar sig rätt temperatur.

Rök

Släng på lite träflis eller en större träkloss på glöden för längre grillning. Det behöver inte blötläggas i förväg. Röken ger en härlig smakton och en fin rand längs kanten på större köttbitar.

Marinera

Nästan inget vi ofta lägger på grillen behöver marineras en hel dag i förväg, eller ens över natten. För många råvaror räcker någon halvtimme, eller några timmar i kylen. Det blir helt enkelt knappt någon skillnad om köttet marineras längre. Använd gärna färska örter i dina marinader.

Krydda

Våga vägra marinad. Många grillrätter blir bättre med en enkel torr kryddblandning som gnids in en stund innan grillning, så kallad "rub". Finare köttbitar mår allra bäst av bara salt och peppar, så att köttsmaken kommer fram ordentligt. Såser och röror tillför de övriga smakerna på tallriken.

Rimma

Fågel blir extra bra och fantastiskt saftig om den rimmas före grillning, framför allt om den tillagas hel. Koka ihop en saltlag med 3 matskedar salt per liter vatten, låt svalna och lägg i fågeln. Låt stå i kylen över natten. Torka fågeln helt torr på ytan innan du kryddar och lägger den på grillen – gärna som "spatchcock" (sök på nätet).

Köp kvalitet

Leta upp din lokala kötthandlare och välj bra, gärna närproducerat, kött. Den ofantligt mycket bättre smaken och texturen i köttet är värd varenda cent i högre pris.

Våga

Nästan allt går att grilla. Sök på nätet, läs på och våga testa själv.

Nej till engångsgrillar

Engångsgrillar är ett otyg och ett hån mot maten som läggs på dem. Dessutom skräpar de ner i naturen, eftersom många verkar tro att man ska lämna dem där.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning