13 mordförsök, tagande av gisslan – bröder åtalas för skottlossningen mot polis i Borgå

Bilden är tagen i slutet av augusti i fjol vid häktningsförhandlingen. Inom kort inleds rättegången mot de två åtalade bröderna. Bild: Kristoffer Aberg

Åtal har nu väckts i fallet med polisskjutningen i Borgå för ett år sedan och biljakten som följde. Två bröder åtalas för bland annat 13 mordförsök, grovt rån och tagande av gisslan. Även utomstående var i fara enligt åklagaren.

Det var för ett år sedan som polis, strax efter midnatt lördag kväll, larmades till en adress i Ölstens industriområde i Borgå. Två poliser blev beskjutna när de kom till platsen och skadades i skottlossningen, den ena lindrigare, den andra allvarligare.

En omfattande polisoperation inleddes som avslutades med biljakt i Birkaland på söndagskvällen. Under den sköts ett tjugotal skott mot poliser, och enligt åklagaren var också utomstående i fara.

Södra Finlands specialiståklagare har nu väckt åtal i ärendet. Bröderna Richard och Raymond Granholm åtalas för 13 mordförsök, grovt rån, förberedelse till grovt rån, tagande av gisslan, våldsamt motstånd mot tjänsteman, åtta fall av förorsakande av fara, skjutvapenbrott och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Brottsrubriceringen tagande av gisslan hänger enligt specialiståklagare Laura Sairanen ihop med händelserna i Borgå, då bröderna enligt Centralkriminalpolisens förundersökning utsatte poliserna för hot om väpnat våld och rån.

Bröderna kom över polisutrustning under händelseförloppet i Ölstens, som sedan beslagtogs då de greps i Ikalis.

Mer vill Sairanen inte säga förrän rättegången inleds.

Läs också: Polisen berättar steg för steg om förra sommarens Borgåskjutning och jakten som följde

De åtalade har enligt åklagaren inte tagit ställning till brottsmisstankarna. Tidigare har polisen uppgett att bröderna inte har koppling till organiserad brottslighet.

Richard Granholm är född 1989 och Raymond Granholm 1994. Richard Granholm är både finsk och svensk medborgare medan Raymond Granholm är svensk medborgare.

De har vuxit upp i Sverige men bott i Borgå under en tid i barndomen. Adress hade de fram till det inträffade i Johanneshov i Stockholm.

Polisen har tidigare uppgett att de kom till Finland i april i fjol, alltså fyra månader innan de utförde de brott de nu står åtalade för.

Rättegången kommer att hållas vid Östra Nylands tingsrätt i Borgå med start 7 september och med ett så kallat inledande sammanträde 1 september.

Läs också: Det vet vi om de misstänkta männens liv i Sverige

En omfattande polisinsats genomfördes i Ölstens industriområde i Borgå på morgonen 25 augusti i fjol. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Artikeln har uppdaterats. Uppgifterna om brottsrubriceringen tagande av gisslan har kompletterats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning