13 konstnärer belönas med statspriset – en av dem är Anu Pentik

Fru Jenni Haukio delade ut årets statspris till meriterade kulturarbetare. Bild: Presidentens kansli

Statens konstkommission har belönat meriterade konstnärer, arbetsgrupper och konstsammanslutningar med statspriser för 2021.

Besluten om statspriserna fattas årligen av statens konstkommissioner i egenskap av Centret för konstfrämjandes sakkunniga. Beslutet om priset för barnkultur fattas av Centret för konstfrämjandes direktör. Jenni Haukio, maka till republikens president, överräckte priserna på Nationaloperan i Helsingfors 17.11.2021.

Bildkonstnär Johanna Juvonen och bildkonstnären Biagio Rosa tilldelas statspriset för barnkultur. Priset för arkitektur går till AOR Arkkitehdit och priset för filmkonst ges till kostymören Tiina Kaukanen.

Kärntruppen bakom verket Huoneiden kirja belönas med statspriset för scenkonst. De två statsprisen för litteratur ges till översättaren Sirkka-Liisa Sjöblom och till tidskriften Tuli & Savu.

Statspriset för bildkonst ges till bildkonstnären Tuula Närhi och statspriset för seriekonst till seriekonstnär Tiitu Takalo.

Statspriset för mediekonst går till konstnär Kaino Wennerstrand medan Mustarinda-seura belönas med statspriset för multikonst. Keramikkonstnären Anu Pentik får statspriset för formgivning. De två statsprisen för musik går till dirigenten Ari Angervo samt till Hietsu is happening ry och Klassinen Hietsu ry för musikverksamheten på Sandudds paviljong, Hietsun paviljonki.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning