Förslaget om ett gemensam ammunitionsinköp till Ukraina väcktes av Estlands premiärminister Kaja Kallas inför det senaste EU-toppmötet i början av februari. Lagom i tid till nästa toppmöte – som inleds på torsdag – tycks nu enighet ha hittats om en modell.
– Jag hoppas att utrikes- och försvarsministrarna tillsammans ska kunna enas om att förse Ukraina med ammunition. Vi har en trestegslösning för det här för att kunna ordna ammunition för ungefär två miljarder euro, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell på väg in till dagens ministermöte i Bryssel.
De tre stegen går ut på att först kunna erbjuda en miljard euro i ersättning till EU-länder som redan försett eller förser Ukraina med ammunition. Steg två går ut på en gemensam upphandling av i huvudsak 155 millimeters artillerigranater för den andra miljarden. Det tredje steget – som än så länge ligger längre fram – handlar om att sätta ordentlig fart på nyproduktionen av ammunition inom EU.
Oklara detaljer
I grova drag har en enighet funnits redan länge. Däremot har det fortsatt tvistats in i det sista kring det rent praktiska, bland annat om även annan form av ammunition ska ersättas och köpas in, vem som ska vara ledande i själva upphandlingen och om även ammunition från länder utanför EU ska kunna köpas.
Utrikesminister Pekka Haavisto påpekar att det tar tid att få igång produktionen och att en omställning är nödvändig.

Finlands Pekka Haavisto och Sveriges Tobias Billström inne på EU-ländernas utrikesministermöte i Bryssel.
– Vi är vana vid ammunitionsproduktion för fredstid. Men nu är vi i krig i Europa och vi vet att Ukraina behöver militärt material. Vi måste hitta det mest effektiva sättet, säger Haavisto på väg in till mötet.
På väg in till mötet är Sveriges utrikesminister Tobias Billström (Moderaterna) fortsatt försiktig med detaljerna.
– Det viktigaste just nu är att vi avslutar diskussionen härinne och kommer fram till ett beslut. Det viktigaste för Ukraina är att vi kan se till att den här ammunitionen kan levereras, säger Billström.
Enligt diplomatkällor till nyhetsbyrån AFP ska hur som helst alla länder nu vara överens. Formellt besked väntas under eftermiddagen.
Iran och Tunisien
På EU:s utrikesministermöte väntas även diskussioner om Iran, relationen mellan Serbien och Kosovo samt läget i Tunisien, där bryska uttalanden från president Kais Saied gentemot migranter från andra afrikanska länder väckt stor uppmärksamhet.
– Oacceptabla uttalanden om migranter från länderna söder om Sahara. Jag kanske måste åka till Tunisien, men vi får först se vad ministrarna säger i dag, säger Josep Borrell i Bryssel.
- Upphandling
- Beslut
- Ukraina
- Europeiska unionen
- Josep Borrell Fontelles
- Tunisien
- Tobias Billström
- Agence France-Presse
- Näringsliv
- Iran
- Estland
- Bryssel
- Kaja Kallas
- Pekka Haavisto
- Europa
- Kaïs Saïed
- Sahara
- Serbien
- På väg
- Kosovo
- Moderaterna
- Bakhmut
- Krig
- Aris Messinis
- Konflikter och krig