Dela ditt ljus på sociala medier

Finländare är inte speciellt bra på att prata om döden och människor vi saknar. Men behovet att komma ihåg finns där och kring allhelgona vill många dela sitt ljus med andra. Under hashtaggen #jagtänderljus samlas alla saknade.

Tänd ett ljus. Simon Lampenius och Sixten Ekstrand vid Kyrkans central för det svenska arbetet uppmanar folk att dela sina bilder på brinnande ljus med andra som saknar en vän, familjemedlem eller anhörig. – Det finns ett behov av att dela med sig av sitt ljus och vem det brinner för, säger Lampenius.
Alla helgons dag är en kyrklig högtid som ökar i popularitet. Antalet kyrkbesökare har sakta men säkert ökat under allhelgona under flera decenniers tid inom den evangeliskt lutherska kyrkan. Direktor Sixten Ekstrand på kyrkostyrelsen tror att det beror på ljuständningsceremonierna som allt flera församlingar ordnar på alla helgons dag.
– I många församlingar tänds ljus för alla dem som dött under det gångna året. Man läser upp namnen och tänder ljus framme vid koret. De som har förlorat en anhörig vill gärna delta i den mässan, förklarar Ekstrand.
Ändå finns det behov av att dela saknaden med andra. Ett sätt är att använda sociala medier och dela bilder av ljus och minnen där. I fjol startade Kyrkans central för det svenska arbetet kampanjen Jag tänder ljus, för att ge folk en kanal där folk kunde visa upp sina bilder.
– Mottagandet var väldigt positivt i fjol och många taggade sina bilder med #jagtänderljus. Att tända ljus är en vanlig symbolhandling i vår kyrka, det skänker lite tröst i saknaden. Under allhelgona dyker de stora frågorna om liv och död upp, säger Ekstrand.
– Det här var en kampanj där folk faktiskt kom med. Vi upplevde att det fanns ett behov av att dela med sig av sitt ljus och vem man tänder det för, säger Simon Lampenius, koordinator för sociala medier vid kyrkostyrelsen.
– Folk har ofta svårt att tala om sina känslor om död och saknad. Att tända ett ljus är en enkel och konkret handling, säger Ekstrand.

Andra året

Inför alla helgons dag i år kör kampanjen i gång igen, nu också med en egen webbsida där Lampenius kommer att sammanställa information om vad som händer under helgen. I kanten kommer bildflödet från some-kanalerna Twitter och Instagram att synas.
– Bilder från Facebook är svårare att få med i det flödet, men där kommer vi i stället att öppna evenemanget Tänd ett ljus för någon du saknar, berättar Lampenius.
På webbplatsen strömmas ljuständningen på Sandudds begravningsplats i realtid under allhelgonadagens kväll klockan 18-21. På begravningsplatsen ordnas kort andakter längs med kvällen, varje heltimme på finska och varje halvtimme på svenska, de börjar således halv sju, halv åtta och halv nio. Det är Jessica Högnabba, präst vid kyrkliga samfälligheten, som kommer att hålla de svenska andakterna.
Att ljuskampanjen skulle vara den evangelisk lutherska kyrkans motdrag mot den amerikanska traditionen att fira Halloween, som fått allt starkare fotfäste också i Finland, medger Ekstrand inte.
– Vi har inte alls diskuterat Halloween i det här sammanhanget, det känns för mig som något väldigt främmande. Vi vill inte jobba emot något, utan skapa ett eget koncept för de traditioner vi har kring allhelgona i Finland. Jag hoppas att folk vill tagga sina bilder med #jagtänderljus när de postar bilder av hur de kommer ihåg och sörjer.

Jag tänder ljus

Under allhelgonahelgen 4–5 november pågår den evangelisk lutherska kyrkans kampanj #jagtänderljus i sociala medier.
Med hjälp av hashtaggen kan de som vill dela sin sorg och sitt sätt att komma ihåg med andra. Tanken är att tagga bilder av ljus och minnen med #jagtänderljus.
Det är nu andra året som Borgå stift och Kyrkans central för det svenska arbetet ordnar kampanjen, nu inspirerad av det aktiva deltagandet i fjol.
Man kan följa med kampanjen via webbsidan allhelgona.fi, Instagram och Twitter och Facebook-evenemanget Tänd ett ljus för någon du saknar.
Kyrkans samtalstjänst håller specialöppet både på fredag kväll och på lördag eftermiddag, den fungerar via chatt, telefon, nätmeddelande och brev – www.samtalstjänst.fi
ANDRA LÄSER