Eremenko: avstängningen var tuff för mig och familjen

Arton år efter debuten i ligan var Roman Eremenko tillbaka. Denna gång i HIFK:s färger. Inledningen var lovande men efter att Sakari Mattila tappat besinningen och åkt ut var HIFK:s kväll förstörd. Inter vann med 3-0. Eremenko kommenterade också för första gången den avstängning som drabbade honom 2016.

Roman Eremenko visade att det fortfarande finns mycket boll i den 35-åriga kroppen.
Visst hade Eremenko, med sin senaste tävlingsmatch i december 2020, kvar en hel del av magin i de känsliga fötterna. Spelförståelsen har alltid hållit yppersta klass och inledningsvis fick publiken i Tölö njuta av den före detta landslagsstjärnans tag.
Med Eremenkos blick och lugn såg HIFK betydligt bättre ut än tidigare under säsongen. Tänk hur mycket en spelare kan betyda. De inledande 20 minuterna kan ha varit de bästa HIFK presterat denna ligasäsong. Men där tog det slut då domaren Oskari Hämäläinen och HIFK-backen Sakari Mattila tog över huvudrollerna.
HIFK fick en frispark, helt felaktigt, emot sig på mittplan. Något som fick Mattila att tappa besinning och förstånd för ett stund. Hämäläinen drog upp ett gult kort men då Mattila fortsättningsvis gick på övervarv drog han upp ett till och så var Mattilas match slut och HIFK:s kamp om poängen över. Hämäläinen kunde kanske ha försökt tala Mattila till rätta efter den första varningen. Hade varit korrekt med tanke på att hans domslut som gav frisparken var allt annat än klockrent. Naturligtvis också väldigt dumt av en rutinerad spelare som Mattila att bli så förbannad över en feldömd frispark på mittplan. Detta i ett läge som HIFK:s poängbehov är tämligen akut.
Roman Eremenko gjorde en mer än godkänd debut för HIFK.
— Känslan var bra och det här kunde ha blivit en riktigt trevlig kväll. Vi är bra fram till det röda kortet. Där tar matchen slut, säger Eremenko som har en lång paus från allt som tävlingsmatcher matcher.
— Två år är en lång tid och det tar tid att komma upp i matchtempot. Men det rullade på rätt bra och vi har ett bra momentum före det röda kortet. Man ska aldrig skylla ifrån sig och komma med bortförklaringar men det där röda kortet är helt matchavgörande.
HIFK:s assisterande tränare Teemu Kankkunen visade också vad han tyckte och åkte ut han med. Lite senare gjorde Juho Hyvärinen 0-1 och då Aleksi Paananen ökade på till 0-2 före paus var matchen avgjord.
Den före detta HIFK-spelaren Tommi Jyry stod för ett läckert solonummer med en rush på 50 meter i andra halvlek innan han resolut satte 0-3 från 12-13 meter. Jyry har gjort en utmärkt säsong i Inter och är given i Miguel Graus startelva.
HIFK:s läge är svårt i botten av tabellen med sex poäng upp till nästjumbon FC Lahti. De två möts på måndagen i Lahtis i en match som HIFK inte har råd att förlora.

Tung tid med avstängningen

— Många matcher återstår att spela och vi har alla chanser att fixa det här. För min del gäller det att träna och bli bättre. Nu blev jag lite för andfådd men det tar sig, säger Eremenko.
— Roman bidrar med så mycket kunnande i spelet med boll. Han är en kreatör och en förebild. Alla ser upp till en spelare som honom, säger Paatelainen.
Eremenko vill ändå poängtera att han inte kan stå för mirakel.
— Jag ger allt jag har. Men jag har inte spelat på två år och är 35 år gammal. Jag hade väl nästan tänkt att jag lägger av men då chansen kom ville jag ännu spela, säger Eremenko som också kommenterade den avstängning som drabbade honom 2016 då han testade positivt för kokain. Den offensiva mittfältaren har inte kommenterat ärendet offentligt tidigare.
— Det som har hänt har hänt. Det var en tung tid för mig och familjen. Klart att den händelsen kommer att finnas där någonstans i bakgrunden i resten av mitt liv, säger Eremenko.
— Det finns ögonblick då jag funderar hur min karriär hade sett ut utan avstängningen.
Han var 29 år då han stängdes av i två år och stod då på toppen av sin karriär. Nu är han 35 år, spelar i HIFK, men visade i debuten att det finns en hel del kvar att ge.

Plock från Roman Eremenkos debut i HIFK

2 min: Försöker på en lång genomstickare med riktning Michael Bakare.
5 min: Försöker sig på en långboll som Interförsvaret bryter enkelt.
9 min: Prövar långskott från 23 meter. Inga problem för Viitala i Intermålet.
13 min: En precis långboll på 40 meter hittar Macario Hing-Glover långt ute till höger.
18 min: Testar skott från distans. Skottet täcks av Interförsvaret.
21 min: är sen i en tackling mot Ruxi. Klarar sig undan varning.
29 min: Slår bort en enkel boll
33 min: Guillermo Sotelo slår en hörna till Eremenko som drar på för fullt på volley från 19 meter. Strax över.
37 min: Testar långskott.
47 min: Fintar delvis bort Petteri Forsell men skottet med vänstern är svagt.
49 min: Håller i bollen och väntar på ytan. Hittar Macario Hing-Glover långt ute på kanten med en precis passning.
58 min: Dräller lite med bollen och drar på sig en frispark.
63 min: Roman Eremenko har spelat klart för kvällen.

ANDRA LÄSER