Prideparaden tillbaka efter två års uppehåll – "En demonstration för mänskliga rättigheter"

Trots oroligheterna kring pridefirandet ser både arrangörer och deltagare fram emot prideparaden efter ett längre uppehåll.

Kiasmas konstpedagog Tuija Rantala pysslade rekvisita till prideparaden av återvunna material under en workshop.
Sara Björklundsara.bjorklund@hbl.fi
01.07.2022 18:52
På lördagen kommer pridefirandet i Helsingfors att nå sin kulmen när prideparaden går av stapeln. Uppemot 100 000 personer förväntas gå tillsammans från Senatstorget till Brunnsparken för att visa sitt stöd för HBTQ-personer. 
I år har museet för nutidskonst Kiasma fungerat som huvudplats för de officiella Helsinki Pride-evenemangen. Under veckan har allt från paneldiskussioner till köruppträdanden ordnats vid Kiasma.
– På morgonen ordnade vi färglek för spädbarn. Vi hade nio bebisar som fick leka med alla regnbågens färger, säger Tuija Rantala, som arbetar som pedagog vid museet.
Alma Rimpiläinen och Niina Jääskeläinen pysslade regnbågsfärgade band till sig under workshoppen i Kiasma.
Aino Saarinen är en av de som hittat till fredagens workshop, där deltagarna får pyssla rekvisita till paraden. Hon sitter och pysslar ett hårband med färggranna hjärtan, som hon planerar att ha på sig under paraden. 
– Mina vänner från andra landskap kommer hit för att fira pride, vilket är jättehärligt. Efter paraden kommer vi att stanna i Brunnsparken för picknicken, säger Saarinen.
Saarinen deltog senast i paraden för flera år sedan och hon ser fram emot att få ta del av stämningen under evenemanget. Hon påpekar även att paraden är lika mycket ett ställningstagande som ett evenemang. 
– I grund och botten är det ju en demonstration för mänskliga rättigheter, säger Saarinen.
Aino Saarinen kommer att delta i årets prideparad tillsammans med sina vänner. 
Päivi Matala är producent för Kiasmas prideevenemang. Under veckan har hon njutit av att få se hur pride samlat människor på flera olika sätt.
– Stämningen har varit glad och positiv. Pridefirandet har fört med sig glädje och karnevalkänsla till museet, säger Matala. 
Efter terrordådet i Norge har det förekommit oro kring pridefirandets säkerhet. Oslos prideparad ställdes in och i Helsingfors såg polisen över sina säkerhetsplaner efter skjutningen. Matala är trots detta inte orolig inför lördagens parad. 
– Under hela veckan har det rått en trygg stämning. Vi tycker också att man inte får ge upp. Det är viktigt att alla de här frågorna får synlighet och att man får fira pride, säger Matala.

ANDRA LÄSER