Finland tävlar mot Sverige i drag

På torsdag kväll tävlar Finland och Sverige i en annorlunda landskamp på hbtq-klubben Hercules i Helsingfors.

Torsdagkvällens landskamp är en del av prisutdelningen Queer of the year som delas ut för andra gången någonsin i år.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
30.06.2022 12:05 UPPDATERAD 30.06.2022 13:38
Det är långt ifrån ovanligt att tävla i dragshow, och fans av genren vet att dragartisterna som tävlar förväntas behärska allt från kläddesign, smink, catwalks, humor och så klart: att läppsynka så magnifika låtnummer som möjligt.
På torsdag kväll drabbar Finland och Sverige samman i en högst ovanlig landskamp. Länderna kommer för första gången någonsin tävla i drag på hbtq-klubben Hercules i centrala Helsingfors.
– Det är en jäkligt rolig idé! Trots att Finland ligger så nära har vi inte haft några samarbeten mellan länderna i den här genren tidigare, säger Martin Johansson som är inbjuden som programledare tillsammans med schlagerdrottningen och dragikonen Nisa Soraya under torsdagens show.
Johansson är en legendar på den svenska dragscenen. 1996 slog han igenom med artistnamnet Miss Inga och har jobbat som internationell toppmodell både som man och kvinna i 15 år. Han har varit programledare för tv-programmet Dragqueen of The Year på TV4 och grundat en av Sveriges största gayklubbar Backdoor, som blivit utsedd till Europas bästa gayklubb.
Martin "Miss Inga" Johansson är dragartist, entreprenör och Creative Director på Royal Park hotell i Stockholm. Han har en lång modellkarriär bakom sig.

Olika slags drag

Den svenska dragkulturen ligger i framkant i världen, berättar Johansson. Mycket tack vare Christer Lindarw och dragshowgruppen After Dark som uppträtt sedan slutet av 70-talet.
– De har färgat dragkulturen i Sverige, kanske både på gott och ont. I viss mån har det lett till att många vill vara som After Dark, säger Johansson som samtidigt konstaterar att många fick nya intryck när det amerikanska tv-programmet RuPaul's Drag Race började sändas 2009.
– Nu tycker jag att många har hittat sin egen stil, och det finns väldigt många olika typer av drag, det är spännande!
Torsdagens landskamp på Hercules är en del av Queer of the year, som ordnades första gången för två år sedan under Helsingfors Pride. Prisutdelningen ordnades för andra gången under ett presstillfälle tidigare i juni i år.
Då fick bland annat den finlandssvenska artisten Benjamin Peltonen pris för årets musik, medan sångaren Erika Vikman utsågs till årets artist. Janne Puhakka blev årets förebild och årets regnbågsgärning gick till det nygrundade caféet och baren Kvääristö i Berghäll.
Vinnaren under torsdagens landskamp blir utsedd till årets drag, vilket är det enda Queer of the year-priset som återstår att dela ut. Priserna beskyddas av Nasima Razmyar, biträdande borgmästare i Helsingfors.
Miss Inga har bland annat gjort showen It’s Motherf***ing Tea Time på Globen i Stockholm.

Det ska inte underskattas

I det finländska landslaget tävlar artisterna Gloory La'Moore, Xenia, Whoretensia och Lips&Inc. Medan artisterna Seymore Bottoms, Imaa Queen och Miss Tobi representerar Sverige i tävlingen. De ordvitsande artistnamnen är karakteristiska för genren. Karisma behövs för att vinna tävlingen, säger Johansson.
– Många i publiken har sett det mesta, så särskilt om man gör ett klassiskt nummer tror jag att personligheten är viktig att tänka på. Det gäller att göra något originellt. Man ska inte heller underskatta catwalkmomentet, att kunna ta scenen är vad drag handlar om.
Johansson kommer även sitta med som domare i landskampen, tillsammans med violinisten Linda Lampenius, dragartisten Marko Vaini och stylisten Vesa Silver.

Landskampen går av stapeln klockan 22.00 på torsdag kväll.

Läs också: Betty Fvck anpassar sig till sin omgivning men sticker ut i drag

ANDRA LÄSER