Romaner, noveller, kortprosa

Staffan Bruun är aktuell med sin tolfte Burt Kobbat-deckare.
Staffan Bruun: Vinet brinner
Den tolfte humordeckaren om journalisten Burt Kobbat, som den här gången syltar in sig i en konflikt mellan italienska vinodlare, finska nationalister, en militant miljörörelse och antivaccinrörelsen. (Förlaget M, februari)
Mikael Crawford: Lotto
En skröna till roman om hur Mattis tillsammans med två omaka kompanjoner beger sig från den östnyländska skärgården för att lösa in en lottokupong. (Schildts & Söderströms, februari)
Mikael Forss: Bortom mörkret
Debutroman som väver samman skrönor och historier från gångna tider med en okänd andevärld. Från spådomar i Amerika till frontlinjen i Karelen, det historiska Viborg samt dagens Helsingfors. (Scriptum, maj)
Eva Frantz: Ungen min får du aldrig
I den fjärde Anna Glad-deckaren försöker huvudpersonen få småbarns- och polisvardagen att rulla. Till gåtorna hör en försvunnen skolsekreterare och en översvämmad avloppsbrunn i stans populäraste lekpark. (Schildts & Söderströms, maj)

Simon Ventus debuterar som deckarförfattare tillsammans med Christina Gustavsson.
Christina Gustavson & Simon Ventus: Den som offrar sig
Första delen i serien Brottsplats Österbotten börjar med att en kvinna stenats till döds i Solf. Polisen Marcus Tapper arbetar med fallet samtidigt som hans tonårsdotter plötsligt försvinner. (Förlaget M, februari)
Annika Gustafsson-Flinck: Det gäller att överleva
Den tredje och avslutande boken om läraren Maria Sjögren. Händelserna utspelas i Östnyland och läsaren får ta del av livets glädjeämnen och sorger. (Litorale)

Sebastian Johans andra roman, Döden och Kerstin, ges ut på svenska förlaget Nirstedt / Litteratur.
Sebastian Johans: Döden och Kerstin
Kapten Rönner ligger på Åland och dör medan minnena tränger sig på. Samtidigt förbereder sig Kerstin i Uppsala för sommarvistelse i Rönners hus. Boken utforskar olika former av tillfällighetstillstånd. (Nirstedt / Litteratur, januari)
Nilla Kjellsdotter: Himmelsgården
Andra deckaren om Mija Wadö vid Österbottenpolisen. En mördad flicka har hittats i skogen, hon deltog i ett läger på Himmelsgården. Många av byborna har redan bestämt sig för vem som är skyldig. (Norstedts, januari)
Fredrik Lång: Farväl Nappari
En självständig fortsättning på romanen Flickorna på Nappari som berättar vad som hände med Rose och Osborne och deras barn under 1920- och 30-talen. I centrum står sonen John, vars öde det blev att vara hemma överallt och ingenstans i världen. (Förlaget M, januari)

Julia Mäkkylä debuterar med noveller om Japan.
Julia Mäkkylä, Apelsinfågeln
Debutnovellsamling om människor i Japan som förenas av sin ensamhet och längtan efter något större. Vi möter bland annat Moeko, som har slutat gå ut, och Yuta, som under en nattlig promenad ser ett lysande skepp. (Schildts & Söderströms, januari)
Sonja Nordenswan: Min amerikanska tant
Iris Scanlan flyttar hem till Mariehamn 1963 efter många år i USA. Hon blir god vän med sin unga släkting Liv, men vägrar prata med sin bror. Knyter an till Nordenswans tidigare romaner, men står på egna ben. (Litorale)
Adrian Perera: Alla mänskorna ha problemen
På fyra språk lägger Constance, krigsdrabbad mor från Sri Lanka som hamnat på den östnyländska glesbygden, fram sina teorier om hur livet ska levas. En fristående uppföljare till romanerna Mamma och Pappa. (Förlaget M, februari)

Hannele Mikaela Taivassalo utkommer med en roman om minnets möjlighet och omöjlighet.
Hannele Mikaela Taivassalo: Det förflutna återvänder
En roman om kärlekens förtvivlan där en kvinna försöker glömma en man. I boken finns också minnet av en bästa vän och syster som övergivits. Språket följer drömmens logik. (Förlaget M, januari)
Sofia Torvalds: Kaféet
En feel-sad-roman om en man och en kvinna som träffats i en stödgrupp för frånskilda. Den enas äktenskap återupprättas, den andras tar slut, men de fortsätter ses medan känslorna böljar mellan dem. (Förlaget M, februari)

Robert Åsbacka avslutar trilogin om den tidigare författaren Erik.
Robert Åsbacka: Takläggarna
Den avslutande delen i romantrilogin (efter Kistmakarna och Glömda rum). Den tidigare författaren Erik levererar takvirke till ett kollektiv i Sörmland, bestående av såväl karriärkonsulter som klimatflyktingar. Politiken skenar, och berättelser tränger sig på. (Schildts & Söderströms, mars)
Poesi

Eva-Stina Byggmästar utkommer med kärleksdikter.
Eva-Stina Byggmästar: Vill du kyssa en rebell
Kärleken har bruna ögon, precis som en grizzly. Det som inte kan kläs i ord blir tårar och kärleken är algoritmen, grundbulten i allt, hela kosmos. (Schildts & Söderströms, februari)
Richard Eklund: tundra
Låtskrivaren och artisten Eklund debuterar som poet med en samling dikter om periferi och ödslighet, inlevelse och meningssökande. Tundran blir ett stämningslandskap för resonanser av minnen och erfarenheter. (Ellips, april)
Lina Hagelbäck: Häfte i serien Lilla e (ännu utan titel)
Chapbook med poesi. (Ellips, maj)

Mathias Rosenlund prövar en ny genre och ger ut djurisk poesi.
Mathias Rosenlund: Melancholia Zoantropia
Poesidebut efter två självbiografiska skildringar och en roman. Hur är vi människor när det mänskliga inte är en fördel i kampen om överlevnad? Om det inte går att vara människa längre är det kanske möjligt att förvandlas, bli till djur? (Schildts & Söderströms, mars)
Edith Södergran: Världen är min
Agneta Rahikainen och Eira Sillanpää har valt bland Edith Södergrans fotografier och parat ihop dem med ett urval av hennes poesi. Bilderna och texterna belyser varann – och även Södergran själv – på nya sätt. Både ikoniska och okända dikter ingår. (Schildts & Söderströms, april)
Robin Valtiala: Häfte i serien Lilla e (ännu utan titel)
Chapbook med lyrik av kanariska modernistpoeter, introducerade och översatta av Valtiala. (Ellips, maj)
Essäistik och biografier m.fl.
Joel Backström & Thomas Wallgren (red.): Den okände von Wright – Tidskritik och andra texter av Georg Henrik von Wright 1926–1997
Ett femtiotal texter av Georg Henrik von Wright som tidigare varit svåra att få tag på, från en detektivberättelse han skrev som nioåring till hans insatser som krigspropagandist. (SLS, april)

Håkan Eklund utkommer med boken Vägen är mödan värd.
Håkan Eklund: Vägen är mödan värd
Boken är skriven i skuggan av Putins imperialistiska anfallskrig i Ukraina och väver samman det självupplevda med vittnesmål från finländska krigsveteraner. En dokumentation med kamera i hand. (Scriptum, mars)
Göran Ekström: Av förtvivlad kärlek till världen och livet
Om människan, hennes natur och mentalitet samt huruvida det samhälle hon skapat motsvarar den genuinaste kärnan i henne. (Scriptum, mars)
Paul Gravett: Illustratören Tove Jansson
Översatt bok som ingått i en brittisk serie om världens främsta bilderboksskapare. Här presenteras Janssons illustrationskonst från det första mumintrollet via skämtteckningarna i Garm till Muminböckerna. Även bilder som Jansson-älskare inte sett tidigare. (Förlaget M, mars)
Martin Hårdstedt: Finlands svenska historia
En sammanfattning av Finlands svenska historia från forntid till nutid där tid, rum och identitet vävs in, med nedslag i epokgörande skeenden där Sverige och Norden ofta spelat en viktig roll. (SLS, mars)

Hans Hästbacka, känd från bland annat Naturväktarna, ger ut en bok om Skogsren.
Hans Hästbacka: I skogsrenens land – Metsäpeuran mailla
Författaren har följt skogsrenens utbredning och liv under olika årstider och samlat foton och naturskildringar i en unik bok om ett för många okänt däggdjur som åter fått en allt större utbredning i landet. (Scriptum, maj)

Pia Ingström skriver essäer om liv och litteratur.
Pia Ingström: Min farmors nerver
Personliga essäer om litteratur och liv, framför allt om relationen mellan mödrar och barn, men också om att vara en gammal dotter till en mycket gammal pappa, biografiförfattarens förhållande till sitt objekt och att återupptäcka sitt barndomslandskap Gårdsbacka. (Schildts & Söderströms, maj)
Ville Kivimäki: Sargade själar – De finska soldaternas krigstrauman 1939–1945
Boken vann Fack-Finlandia 2013 och utkommer nu i svensk översättning. Den lyfter fram krigets osynliga ärr, de psykiska skador som plågade omkring 18 000 soldater under vinter- och fortsättningskriget. (SLS, februari)

Wenzel Hagelstams ovanliga liv har fångats i en bok av Dan Kronqvist.
Dan Kronqvist: Wenzel Hagelstam – En antikhandlares memoarer
Finlands mest kända antik- och konsthandlare berättar i sina memoarer om sitt anekdotrika, ovanliga liv, och om de föremål han under flera årtionden fått i sin hand. (Förlaget M, mars)
Olav S Melin: Det fria ordets fyrvaktare – 250 år av svensk tidningsutgivning i Finland
Under de 250 år som det utkommit en tidning på svenska i Finland har utvecklingen gått från bly till webb. Författaren analyserar hot, utmaningar och möjligheter för det fria ordet. (Litorale)

Nils Torvalds och René Nyberg skriver om Finlands väg till Nato.
René Nyberg & Nils Torvalds: Vägen till Nato
Brevbok där Nyberg och Torvalds analyserar den politiska utveckling som drivit Finland och Sverige till att använda sig av det som tidigare såg ut som en oinlösbar option: ett medlemskap i försvarsalliansen Nato. (Förlaget M, februari)
Heikki Oja: Helgonnamn i almanackan
Rikligt illustrerad bok som presenterar runt 800 helgon och legender som präglar vår almanacka ännu i dag. (SLS, februari)
Tove Virta & Herta Donner: Naturväktarna
Illustrerad bok som samlar de intressantaste frågorna och svaren om djur och natur som Naturväktarna svarat på sedan starten 1971. Dessutom berättas hur radioprogrammet kom till, och nyckelpersoner intervjuas. (Schildts & Söderströms, april)

Annita Ödman berättar om sitt liv och sina bilder.
Annita Ödman: Bilder berättar
Ödman blandar det biografiska med essäer samt med bilder på egna verk, och berättar hur intresset för konst och bildskapande har följt henne genom livet ända från barndomen. (Scriptum, april)
Barn- och ungdomslitteratur
Nils Andersson & Sanna Mander: Jag tappade min tand
En bilderbok på rim om att ha en tand som sitter löst, jättelöst. Den hänger bara på en tunn tråd i gapet. Det är så frestande att vicka! Och så PLOPP lossnar faktiskt tanden. (Schildts & Söderströms, april)

Monica Borg-Sunabacka ger ut en barnbok om en flickas krigssommar.
Monica Borg-Sunabacka & Terese Bast: Agneta 1944
Illustrerad bok riktad till 9–13-åringar om elvaåriga Agneta som skickas till släktingar på landet under krigssommaren 1944. (Scriptum, april)
Ted Forsström & Åsa Lucander: Snälla Stella, sluta skälla!
En pappa försöker natta sitt barn, men blir hela tiden avbruten av hunden Stella som hysteriskt börjar skälla. En bok på rim om nattningens stämningsfulla skörhet. (Förlaget M, mars)

Lena Frölander-Ulf utkommer med första delen av det som ska bli äventyrstrilogin Kampen om stenåkern.
Lena Frölander-Ulf: Rafsa Vildpäls
Första delen av en äventyrstrilogi om den upproriska murmeldjursflickan Rafsa och hennes bästa vän Kotten. De lär känna huggormen Ziczac, och får veta att ormarna har en ondskefull plan. Bara de kan rädda världen så som de känner den. (Förlaget M, januari)
Malin Klingenberg & Ida Wikström: Knyckarna
Om man likt Helga har gatans största äppelträd kan det mycket väl hända att det krävs både list och ett brorsbarnbarn med goda spionidéer för att ta fast äppeltjuvarna som härjar om kvällarna. En spionhistoria med superhjälteinslag. (Schildts & Söderströms, april)
Malin Klingenberg & Margareta Sandin: Ylva syr, Trötta Lyra, Zakir och våren
Tre Börja läsa-böcker på olika nivåer, med vardagsnära scenarier. (Schildts & Söderströms, mars)

Hanna Lundström kommer med en ny bok poesi för små läsare.
Hanna Lundström & Maija Hurme: Ljusligheter
Poesi för de minsta, från ljus till kusligheter och tillbaka igen. Dikterna böljar mellan regnbågsglimmer och gråtunga moln, mellan gnistrande vampyrtänder och skira körsbärsblommor. (Schildts & Söderström, april)

I Wilma Möllers nya bok kombineras hästar och spöken.
Wilma Möller: Mysteriet på Prästön
Arvid och Zacke åker på ridläger till Prästön och förväntar sig att spökhistorier ska skrämma tjejerna kring lägerelden, men i stället är det deras egna ryggar som snart hemsöks av kalla kårar. (Schildts & Söderströms, mars)
Fredrik Sonck & Jenny Lucander: Freja och huggormen
I andra boken om Freja och hennes familj bor en huggorm vid sommarstugans veranda. Pappan ser sig tvungen att ta livet av den med tanke på barnens säkerhet, men Freja kan inte förlåta honom. (Förlaget M, mars)

Julia Wickholms andra bok handlar om relationer och tidiga passioner.
Julia Wickholm: Kom hit
Under några intensiva midsommarveckor vid havet faller Liv handlöst för den tio år äldre Shirin, som hyr en ateljé i samma sekelskiftesvilla som hon vistas i med sina vänner. En roman om den första starka attraktionen. (Förlaget M, mars)
Beskrivningarna bygger på tillgänglig förhandsinformation från Förlaget M, Schildts & Söderströms, Litorale, Ellips, Svenska litteratursällskapet och enskilda författare.