England häver virusrestriktioner

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson bekräftar att regeringen planerar häva virusrestriktionerna i England om två veckor. Munskydd blir frivilligt och den sociala distanseringen slopas.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson berättar om de hävda virusrestriktionerna.
Boris Johnson planerar att häva restriktionerna från och med den 19 juli, men definitivt besked fattas inte förrän den 12 juli. En viktig anledning till de slopade restriktionerna är att vaccineringen har brutit kedjan till infektioner och dödsfall i covid-19, enligt premiärministern. Omkring 86 procent av befolkningen har fått sin första dos av vaccinet och 64 procent har fått två doser.
– Vi måste vara ärliga och fråga oss själva att om vi inte kan återöppna vårt samhälle inom de närmsta veckorna när vi blir hjälpta av sommaren och av skolloven, när ska vi då kunna återgå till det normala, sade Johnson på en presskonferens.
Enligt planerna ska nattklubbar få öppna igen, och det kommer inte att finnas några begränsningar i antalet besökare på restauranger, caféer och pubar. Även restriktionerna kring social distansering och kraven på munskydd slopas.
Johnson hade först tänkt öppna upp landet igen den 21 juni, men spridningen av det smittsamma deltaviruset fick honom att skjuta upp beslutet.
Lättnaderna gäller för England, men inte för Skottland, Wales och Nordirland där Johnson inte ansvarar för hälsopolitiken.
ANDRA LÄSER