Vad en liten studie i tomflaskor visar om det politiska kulturkriget

Nya generationer av väljare kommer allt glesare, och de är få. Så nu står de politiker som vill ha en förändring inför det historiska dilemmat att övertala allt äldre väljare att förändra sig själva. Går det?

KrönikaSylvia Bjon
17.06.2021 19:00
En svensk studie från 2013 följde med vad som hände då en del mataffärer införde en möjlighet att donera pengar till välgörenhet på återvinningsmaskinerna för tomflaskor. I de här butikerna sjönk omsättningen på pantflaskor som återvanns. En förklaring som anges är att det uppstod en jobbig spänning mellan vad som uppfattades moraliskt bättre – att donera– och ens eget intresse – att få tillbaka sin pant. Lättare då att fly konflikten.
Den här lilla studien i människors beteende finns med i en svensk rapport från Miljöforskningsberedningen, en vetenskapskommitté som gör rapporter till Miljödepartementet. Och den handlar i det här sammanhanget inte om tomglasen i sig, utan om förutsättningarna för att göra politik när människor reagerar så här, med att fly från kognitiv dissonans.
Man vill helt enkelt inte veta av att man borde göra nåt man inte har lust med. Ännu mindre vill man väl höra av politiker att man borde förändra sig.

ANDRA LÄSER