Rafael och Ninni Donners husrenovering blir realityserie

Svenska Yles nya realityserie Längtan till landet följer Rafael och Ninni Donners husrenoveringsprojekt i Svartå. Paret har flyttat från huvudstaden för att leva ett lugnare och enklare liv på landet.

Rafael och Ninni Donner framför huset de renoverar i serien Längtan till landet.
Malin Slottemalin.slotte@hbl.fi
01.12.2022 14:59 UPPDATERAD 01.12.2022 19:55
Rafael och Ninni Donners husrenovering blir tv-serie i Svenska Yle. Serien Längtan till landet följer hur paret renoverar sitt drömhus, den gamla folkskolan Ekkulla i Svartå. Dit har de flyttat från storstaden för att leva ett lugnare och enklare liv. Rafael är tidigare känd som journalist och författare, och har bland annat skrivit en bok med sin pappa Jörn Donner. Han har skolat om sig till trädgårdsmästare. Ninni som tidigare jobbat på auktionsverk är numera bagare och konditor.
– Vi köpte huset för 214 000 euro vilket var mindre än vi hade budgeterat. Efter det försökte en person köpa huset av oss och erbjöd en betydligt högre summa men att sälja kom förstås inte på fråga, sa Rafael Donner när HBL:s Annika Hällsten besökte paret innan midsommar.
Renoveringen är i serien tänkt att vara klar till parets bröllop som hölls på gården i somras, men bland annat en graviditet gjorde tidtabellen osäker. Paret hade aldrig renoverat något tidigare.
– Jag är imponerad av att Rafael utvecklats till en så proffsig byggare under renoveringen, i synnerhet med tanke på var vi två började och vad vi kunde om att renovera ett gammalt hus. Jag har aldrig upplevt honom som väldigt händig och intresserad av verktyg men här har den sidan kommit fram. Vi inledde renoveringen med att kolla på Youtube hur en motorsåg ska användas, sa Ninni Donner (då Stenberg) i HBL-intervjun.
Den åttadelade serien är gjord av Michaela Rosenback och Daniela Ollus och har premiär på Yle Arenan den 1 januari och i Yle Fem den 2 januari.
1.12: Bland annat Rosenbacks efternamn korrigerat.

ANDRA LÄSER