Statsministern bjöd in Finlands barn på självständighetsfest

Två tioåringar från varje kommun fick på onsdagen klä upp sig till fest då barnens självständighetsfest firades i Ständerhuset. Vi fick äran att följa med fyra förväntansfulla och glada ålänningarna.

Sanna Marin och Rakel Karlsson från Åland skakar hand.
Vera Arhippainenvera.arhippainen@hbl.fi
08.12.2022 05:02 UPPDATERAD 08.12.2022 08:11
Finlands flagga vajade högt ovanför Ständerhuset också på onsdagen, för då det var fest av de finaste slag: Självständighetsfirande för Finlands barn. 
Alla tioåringar i Finland hade fått anmäla intresse att gå på fest och sedan har det varit lottdragning i klasserna. Spänningen är på topp bland de unga tursamma som blivit valda.
– Jag trodde att det inte var någon chans att jag skulle få komma, säger Elin Björkroos från Saltvik på Åland.
Hon står med en gäng andra ålänningar, Hanna Christensen, Rakel Karlsson och Pontus Andersson. De är lite nervösa när de lämnar föräldrarna och ensamma beger sig in i huset med de hundratals andra barn som de aldrig tidigare träffat. Till en början traskar de runt med öronen på helspänn i jakt på andra svenskspråkiga.
Elin Björkroos, Hanna Christensen, Rakel Karlsson och Pontus Andersson från Åland fick smyga upp för trappan i Ständerhuset redan innan välkomstprocessionen . 
På agendan för kvällen står som första punkt en handskakningsfest i äkta finsk självständighetsanda. Statsminister Sanna Marin, som är värd för firandet, välkomnar samtliga unga gäster tillsammans med finansminister Annika Saarikko, justitieminister Anna-Maja Henriksson och miljöminister Maria Ohisalo. Men det drar ut på tiden lite.
– Någon regeringstvist har det varit här innan, sa Christoffer Strandberg, festtalare under evenemanget, när vi passerar honom i trappan.

Kul med bus i väntan

Att vänta drar ändå inte ner på stämningen. Festgästerna är uppspelta, förväntansfulla och faktiskt lite sugna på att busa. De funderar på vart man kanske kunde gå, någonstans som inte nödvändigtvis är helt tillåtet. Särskilt de stängda dörrarna intresserar.
I väntan på att ministrarna ska dyka upp från sitt möte passar gästerna på att titta på medaljerna som Ständerhuset har utställt i vitrinerna. 
Ständerhuset är en labyrint av rum och i alla de olika salarna finns det en massa kul att göra. I pysselrummet kan man till exempel rita på papper lika stora som borden.
– Fast det är roligare att rita på bord när man inte får göra det, säger Elin Björkroos.
Vi passar på att prata lite om vad självständighetsdagen betyder för dem. Barnen håller alla med om att det nog är något som nämns i skolan och lite hemma, men att sätta sig framför tv:n och kolla på slottsbalen brukar de inte göra. 
– Det är stort och kul att vara här, jag ser fram emot att skaka hand med Sanna Marin, säger Elin Björkroos.
– Det kan hända vad som helst, säger Hanna Christensen.
Alla har de klätt sig fint för dagen. Pontus Andersson förklarar att han åkt till Sverige för att hitta kostym.
– Det var en massa strul att få tag på den, skrattar han.
Rakel Karlsson är klädd med Finlands färger i åtanke, i blå klänning med matchande handväska, båda har hennes farmor sytt enkom för tillställningen.
Maria Ohisalo skakar hand med Rakel Karlsson, Anna-Maja Henriksson skakar hand med Hanna Christensen, Sanna Marin skakar hand med Elin Björkroos.

Över 500 barn på plats

Traditionen med barnens självständighetsdag började år 2017, men har varit på paus i 2 år under pandemin. Till den riksomfattande bjudningen har inte mindre än 564 barn, två från varje kommun, anmält sig. 
Som man kunnat förvänta sig tar det sin lilla stund innan alla fått skakat hand, men sedan börjar den officiella delen av festen. Det vankas mat, pyssel och olika rum för samtal.
Elin Björkroos, Pontus Andersson, Rakel Karlsson och Hanna Christensen har alla haft den fantastiska turen att få sig en unik upplevelse och gå på självständighetsfest med självaste statsministern som värd.
Programmet går långt i temats anda ”framtidens skapare”. Barnen har innan festdagen uppmanats hitta på någonting – en dikt, ett fotografi eller en uppfinning – som har med temat att göra. Verken visas digitalt under evenemanget.
Här kunde tioåringarna delta i en programpunkt som hette barnens framtidsnyheter. 

Tal och överraskning

Firandet genomförs i samarbete med Mannerheims barnskyddsförbund och barnombudsmannens byrå, vars representanter båda håller tal. Lite mera spännande tycker många av de unga ändå att det är när statsministern har ordet.
Sanna Marin håller tal på barnens självständighetsfest i Ständerhuset.
– Jag måste säga att det är underbart att se Ständerhuset fullt av barn. Jag talar för alla oss ministrar när jag säger att det här är årets höjdpunkt, säger Sanna Marin.
– Ni är Finlands framtid, men framförallt är ni barn och har rätt att vara barn, säger Anna-Maja Henriksson.
Stämning var på topp innan, men skruvas upp en smula till då det är dags för festens överraskningsartist att inta scenen. ”Är ni redo?”, ropar Christoffer Sandberg och alla gästerna ropar glatt tillbaka. Det är de. 
Fram hoppar Robin Packalén och börjar sjunga. Trängseln är nu verkligen ett faktum, om det inte varit det redan innan, och både en och annan passar på att filma uppträdandet med telefonen.
En lyckad fest!
Robin Packalen uppträder på barnens självständighetsfest i Ständerhuset

ANDRA LÄSER