Shakespeare speglar makt och ångest och är het i Svenskfinland

Inte bara Viirus utan också Wasa Teater och Klockrike och Siriusteatern sätter upp Barden från Avon. Få mäter sig med Shakespeare, menar Åsa Salvesen, chef för Wasa Teater.

Den engelske dramatikern William Shakespeare (1564–1616) går just nu bra hem i Svenskfinland. Bilden visar en detalj i ett porträtt av Shakespeare som nyligen upptäcktess i London. Porträttet antas vara det enda autentiska målningen som dramatikern suttit modell för.
04.03.2020 21:03 UPPDATERAD 05.03.2020 06:05
Under 2000-talet har William Shakespeare både i absoluta och i relativa tal spelats mindre i Finland jämfört med 1900-talets sista decennier. Den engelske nationalskaldens verk brukar i allmänhet betraktas som den västerländska dramatikens kronjuveler, men innan premiären på Viirus Hamletuppsättning för ett par veckor sedan hade det gått nästan åtta år sedan Shakespeare senast sattes upp av en svenskspråkig proffsteater i Helsingfors.
– Det finns kanske en rädsla – talar Shakespeare till oss i dag? För mig är svaret entydigt ja! Han har ett rakt och tydligt tilltal som vi teaterarbetare är skyldiga att transportera till vår tid, säger Åsa Salvesen, chef för Wasa Teater.

ANDRA LÄSER